Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

«Επιβεβλημένη η διαιτησία στο θέμα της Eldorado», τόνισε ο Σταθάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado Gold, λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά την καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση».

«Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή, έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, έχει την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να παράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα», εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας «είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

d0f5a1f137619e89e555fd9924754cbc

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η πρόταση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να επιλυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο και στην πρόταση αυτή «εμείς αντιπροτείναμε τη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα –είναι τρεις μήνες που μπορεί να παραταθεί μάξιμουμ μέχρι έξι». Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως «το προϊόν της διαιτησίας αποτελεί δέσμευση, όποιο κι αν είναι θα το αποδεχθούμε», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για τη διαχείριση της υπόθεσης, «να μας πει τι να κάνουμε στα συγκεκριμένα θέματα, γιατί στο γενικό δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση την ίδια σύμβαση θα έπρεπε να εφαρμόσει».

«Η αρχική σύμβαση προβλέπει δύο βασικά πράγματα: Ένα ότι πρέπει να τηρούνται ύψιστοι περιβαλλοντικοί κανόνες -εξαιτίας αυτού απερρίφθη το προηγούμενο εγχείρημα- και το δεύτερο ότι η εταιρεία υποχρεούται να καθετοποιήσει τις δραστηριότητές της, όπως λέει η σύμβαση, και το έργο να είναι ένα ενιαίο επενδυτικό σχέδιο», εξήγησε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση προχωράει βήμα – βήμα ακριβώς ό,τι προβλέπει η σύμβαση και υπερασπίζεται -και ορθώς κάνει- τις δύο αυτές παραμέτρους, που προβλέπονται στη σύμβαση».

«Διαχειρίσιμα τα θέματα προς επίλυση για την επένδυση στο Ελληνικό»

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εφόσον ακολουθείται συντεταγμένα η νομοθεσία και υπάρχει ένας διάλογος και καλή συνεννόηση, δεν τίθεται θέμα να μπλοκάρει αυτή η επένδυση».

«Από τη δική μας πλευρά έχουν γίνει όλα τα βήματα σωστά, έχουν υπογραφεί και έχουν προχωρήσει όλα όπως έπρεπε, έχουμε για πρώτη φορά και την υποβολή του σχεδίου από την πλευρά της επένδυσης, υπάρχουν θέματα προς επίλυση, αυτά όμως είναι απόλυτα διαχειρίσιμα κατά τη γνώμη μου», διευκρίνισε.

«Χρονοδιάγραμμα 15 ημερών για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας»

Αναφερόμενος το σχέδιο αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό σημείωσε ότι υπάρχει «χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών για τη διαχείριση της κηλίδας αυτής καθεαυτής κατά τις επόμενες 15 μέρες και ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τομές στο σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου αυτών των δραστηριοτήτων, προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοιο φαινόμενο στο μέλλον».

a78bfc22a3a7dbe7153a36a761eaab7c 1

Ερωτηθείς, εάν υφίσταται ζήτημα πολιτικών ευθυνών στη διαχείριση της υπόθεσης ο κ. Σταθάκης είπε ότι «αυτό που φάνηκε από την πρώτη συζήτηση είναι ότι υπήρχαν θέματα θεσμικά, από παλιά, τα οποία είχαν δημιουργήσει μεγάλες αρρυθμίες», ενώ για τον υπουργό Ναυτιλίας ανέφερε ότι «δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, τέθηκε από την πλευρά του κ. Κουρουμπλή από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τέθηκε».

«Θέματα ενέργειας στο επίκεντρο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης»

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του προγραμματισμένου εντός της τρέχουσας εβδομάδας (Ηράκλειο, 20-21/9) Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης, γνωστοποίησε ότι θα περιλαμβάνει σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επαναπροκήρυξη δύο μεγάλων οικοπέδων, για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η TOTAL και η Exxon Mobil, «άρα η Κρήτη περνάει σε μία καινούρια περίοδο, όσον αφορά την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», στον προγραμματισμό της διασύνδεση της Κρήτης μέσω καλωδίων με την Πελλοπόννησο και την Αττική, «το οποίο θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στα ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), καθώς η Κρήτη είναι περίπου το 50% των ΥΚΩ που πληρώνουμε σήμερα για την ηλεκτροδότηση των νησιών» και τρίτον θα γίνει συζήτηση για τις ενεργειακές κοινότητες «και την προοπτική που ανοίγουν για τους καταναλωτές (νοικοκυριά , επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί) προκειμένου να παράγουν τη δική τους ενέργεια».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ενόψει της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σημείωσε ότι το κλίμα που μεταφέρει από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών είναι θετικό και στο πλαίσιο αυτό «προετοιμαζόμαστε να είμαστε έτοιμοι να κλείσει πριν από τα Χριστούγεννα».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ