Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Aποκέντρωση στα οικονομικά και το φορολογικό σύστημα ζητά η ΚΕΔΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η ΚΕΔΕ ζητά αποκέντρωση στο επίπεδο των οικονομικών και του φορολογικού συστήματος. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να προσφέρει πολλά στη χώρα και στην ανάπτυξη της, όμως χρειάζεται οξυγόνο μέσα από τις αρμοδιότητες και τους πόρους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων της μελέτης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) για τη φορολογική αποκέντρωση και το νέο μοντέλο χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Πατούλης, από το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 82η ΔΕΘ, τόνισε ότι η μελέτη έχει αξιοποιήσει διεθνείς βάσεις στατιστικών δεδομένων για τη συγκριτική εξέταση της φορολογικής αποκέντρωσης σε διάφορες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και περιέχει αναλύσεις και σημαντικά στοιχεία αποτελώντας τη βάση για τη διεξαγωγή μιας εμπεριστατωμένης συζήτησης για τη φορολογική αποκέντρωση στην Ελλάδα.

22d32d903c44281116abf20259a0d1b3

Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επανέλαβε πως «τα οικονομικά των δήμων βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση όσον αφορά την τελευταία δεκαετία» και πως «τα χρήματα που εισπράττονται από τους πολίτες θα πρέπει να αποδίδονται αυτομάτως από την κυβέρνηση στις τοπικές κοινωνίες».

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως αυτό που απαιτείται είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα δημόσια έσοδα και τις δημόσιες δαπάνες.

Προτείνεται, μεταξύ άλλων, συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα φορολογικά έσοδα, προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, πολιτική που να εξειδικεύεται κατά κατηγορία δήμου, πρόνοια για μηχανισμό αναδιαμονής που θα ενισχύει τους μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς δήμους της χώρας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ