Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

«Να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους όλοι» το μήνυμα ενόψει Eurogroup

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Αισιοδοξία των ευρωπαίων ανώτατων αξιωματούχων ενόψει της συνεδρίασης
  • Σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, βλέπει ο Μοσκοβισί
  • «Στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής»
  • Σε θεσμικές αλλαγές αναφέρθηκε ο Ντάισελμπλουμ

Για μια «σημαντική και αποφασιστική χρονιά για την Ελλάδα» έκανε λόγο, σήμερα, από το άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η τελευταία χρονιά του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα η τρίτη αξιολόγηση θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup. Όπως είπε ο επίτροπος Οικονομίας, η τρίτη αξιολόγηση έχει να κάνει κυρίως με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τώρα προετοιμάζονται τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ως τη λήξη του προγράμματος.

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και κυρίως το πρώτο “θετικό” βήμα που έκανε η Ελλάδα προς τις αγορές.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να καταστεί χώρα ελκυστική και κανονική εντός της Ευρωζώνης» είπε ο γάλλος Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής και σημείωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για να γίνει αυτό.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι όλοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δώσει την καταρχήν συμφωνία του για το ελληνικό πρόγραμμα και πως τώρα «πρέπει να δουλέψουμε για τα μέτρα για το χρέος».

«Δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε με το παρελθόν»

Από τη μεριά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στην ελληνική κρίση σχολίασε ότι «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις», πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό το θέμα αφορά το παρελθόν και ότι δεν έχει νόημα να το συζητάμε σήμερα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι σήμερα «πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή χωρών στη νομισματική ένωση στο μέλλον».

«Πρώτα η επίλυση των προβλημάτων μας και μετά οι θεσμικές αλλαγές»

Για πιο συνολικά θέματα της Ευρωζώνης, όπως αυτό των θεσμικών αλλαγών, μίλησε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι «η Ευρωζώνη πρώτα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της και μετά να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ να δημιουργηθεί μια θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «τίτλο» ο οποίος «δε λέει πολλά», καθώς αυτό που έχει σημασία είναι οι «ευθύνες» και τα «εργαλεία» που θα έχει ενδεχομένως μια τέτοια θέση.

«Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την άλλη μεριά και όχι από τη συζήτηση για τους θεσμούς. Πρώτα να δούμε τι λείπει από την Ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη. Να ξεκινήσουμε με το πρόβλημα και να ολοκληρώσουμε με τη θεσμική συζήτηση», υπογράμμισε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι μια «σταδιακή διαδικασία» η οποία εξαρτάται από τις «εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες και τη βούληση των χωρών αυτών». «Είναι μια φυσική διαδικασία. Δε θα μπορούσαμε να την επιταχύνουμε με το ζόρι», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ