Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Επισήμανε εμφατικά ότι η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή
  • Άφησε αιχμές για τη στάση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο ζήτημα

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά μία πρόταση, μία συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας».

Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στην ομιλία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στη Βουλή, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις.

Ο κ. Θοδωράκης επισήμανε εμφατικά ότι η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. «Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι κακή εξέλιξη η αποτυχία στην Ελβετία.

«Θέλω να αναρωτηθώ: “Ποιοι συμφωνούν με αυτήν τη διαπίστωση”; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν αρκετοί -και σε αυτήν εδώ την αίθουσα- που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο. Είναι αυτοί που τους αρέσει να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Είναι αυτοί που δειλιάζουν πάντα και μεταφέρουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και τέλος είναι αυτοί που απαιτώντας τα πάντα σήμερα βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Ο κ. Θεοδωράκης άφησε αιχμές για τη στάση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, λέγοντας ότι «αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες ΟΗΕ και Ε.Ε., τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μία ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ