Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Υπό επεξεργασία ν/σ για τη διευκόλυνση απόδοσης στο Δημόσιο «μαύρου χρήματος»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νομοσχέδιο το οποίο καθιστά ευκολότερη την απόδοση στο ελληνικό δημόσιο, των ποσών που δεσμεύει η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής, Γιώργος Παντελής, από το 2016 έχει δεσμευτεί ποσό περίπου 301.740.000, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποδώσει στο Δημόσιο, παρά μόνο όταν τελεσιδικήσει η υπόθεση. Με βάση την πρόβλεψη του νέου νομοσχεδίου – το οποίο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας – τα δεσμευθέντα από την Αρχή ποσά θα αποδίδονται στο Δημόσιο και σε περίπτωση δικαίωσης του ελεγχόμενου, τότε το ποσό που δεσμεύθηκε θα του επιστρέφεται εντόκως.

Αναφερόμενος στο έργο της Α΄ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο κ. Παντελής είπε πως ενώ αυτή είχε ξεκινήσει, έχοντας ένα γραφείο, σήμερα έφτασε να έχει ένα «αξιοζήλευτο σε διεθνές επίπεδο» μοντέλο λειτουργίας.

Πάντως, ο απερχόμενος πρόεδρος της Αρχής (αφού η θητεία του έληξε τον Ιούνιο) δεσμεύτηκε από το απόρρητο να απαντήσει σε ερώτηση αν έχει ερευνηθεί η υπόθεση του πλοίου «Noor one» και αρκέστηκε να επισημάνει προς τους ερωτώντες βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ότι «όλες οι υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη ερευνώνται».

Εξάλλου, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενέκρινε τον διορισμό του Ιωάννη Πετρόγλου στη θέση του τακτικού μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ