Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ για Κυπριακό: Βιώσιμη λύση χωρίς στρατεύματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Νέα τετ α τετ υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
  • Υπέρ της δίκαιης λύσης ο Αλέξης Τσίπρας
  • «Επικράτησε η λογική» λέει ο Κοτζιάς

Σε κρίσιμη καμπή παραμένουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Σήμερα αναμένεται στο τραπέζι των συζητήσεων και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για να δώσει ώθηση στις συνομιλίες.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της Ε.Ε..

“Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα”.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την σημερινή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ν. Κοτζιάς: Τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα

«Κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, επισημαίνοντας: “όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι πρωθυπουργοί.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος επανέφερε στη συζήτηση “την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα” που έχει θέσει. “

“Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων”, συμπλήρωσε ο έλληνας υπουργός.

«Προτάσεις για τα μάτια του κόσμου» χαρακτηρίζει το κείμενο της ελληνοκυπριακής πλευράς η τουρκοκυπριακή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ