Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Στον εισαγγελέα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο Παπαντωνίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δεν ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας
  • Δεν ασκείται δίωξη και παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
  • Προηγήθηκε συζήτηση στην Ολομέλεια μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής

Την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία.

Από το σύνολο του σώματος της Βουλής ψήφισαν 240 βουλευτές – το ΚΚΕ  απείχε από την ψηφοφορία- με 236 έγκυρα ψηφοδέλτια και κανένα λευκό.

«Ναι» ψήφισαν 27 βουλευτές, «όχι» 205 και «παρών» ένας σχετικά με την άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για απιστία και στην άσκηση δίωξης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το πόρισμα της Επιτροπής είχε προτείνει στην Ολομέλεια «όχι» και για τις δύο περιπτώσεις.

Για την μη άσκηση δίωξης και παραπομπή στον αρμόδιο εισαγγελέα ψήφισαν «ναι» 32 βουλευτές, «όχι» 202 και κανένας «παρών». Συνεπώς η Βουλή, ως προς την απιστία αναγνωρίζει ότι παραγράφεται ενώ ως προς τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παραπέμπει τις 6 υποθέσεις και τις σχετικές δικογραφίες στο αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.

Η πρόταση της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προς την Ολομέλεια ήταν ειδικότερα:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής). Συνεπώς όσοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή θα ψηφίσουν «όχι» στην άσκηση δίωξης για απιστία.

-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό. Συνεπώς όσοι συμφωνούν με την πρόταση αυτή θα ψηφίσουν «όχι» στην άσκηση δίωξης για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε το ΚΚΕ, καθώς σύμφωνα με δήλωση που ανέγνωσε στο Σώμα, ο Θανάσης Παφίλης, «το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία».

Κοντονής: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιούργησαν μια κατάσταση «απόλυτης σήψης και διαφθοράς»

92e02dd29bcfab7acee515f8ee889d0cΓια την κατάσταση που δημιούργησαν με τις μίζες στην υγεία και στα εξοπλιστικά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν έδωσαν πολιτικά καμία απάντηση, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι δημιούργησαν μια κατάσταση «απόλυτης σήψης και διαφθοράς» και πως σήμερα ακολουθούν παρελκυστική τακτική στη διερεύνηση των σκανδάλων.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, αν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της σημερινής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, θα ψηφίσουν την αλλαγή του «εκτρωματικού νομοθετήματος», «του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών».

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματικός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης, τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.

519f2119a25557e832d1bee0c1a026cd«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Καραγιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».

«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».

ΝΔ: Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης

d9d848a20c6574e5d2551c36544fb4bc

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.

ΠΑΣΟΚ: Να κάνετε κριτική όταν πετύχετε τα επιτεύγματα της περιόδου Σημίτη

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει δι΄ εμού ότι η πρόεδρός της δεν πρόκειται να συμμετάσχει σ’ αυτά τα θέατρα μιας πολιτικής δημαγωγίας. Ο εθνικολαϊκισμός θα παίρνει την απάντησή του όπως εμείς επιλέγουμε», είναι η απάντηση που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, αμέσως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής.

0bf675a8daafad726d440b9407263268Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στη φράση της κυρίας Γεννηματά «επιστρέψαμε», ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε: «Προφανώς έχουμε επιστρέψει και γι΄ αυτό ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται μαζί μας, ζητώντας συνεργασίες και κάνοντας προτάσεις λόγω και της δυσμενούς κατάστασης που έχουν περιπέσει και λόγω της συμπεριφοράς του εταίρου τους».

Αλλά και για τις αναφορές του κ. Τσίπρα στην εποχή Σημίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ συμβούλευσε τον Αλέξη Τσίπρα «τώρα που είναι πρωθυπουργός και μαθαίνει τι σημαίνει να κυβερνάς αυτή την χώρα, όταν θα μπορέσει να κάνει επιτεύγματα όπως η ένταξη της χώρας στη νομισματική ζώνη, τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Καποδίστρια και όλα όσα έχουν γίνει επί κυβερνήσεως Σημίτη τότε να ασκεί και την κριτική του».

Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο έργο και την εξέλιξη της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, περιέγραψε πως «όταν ο πρωθυπουργός μίλησε τον Μάρτιο για να συγκληθεί η Προανακριτική Επιτροπή είχε πει δύο πράγματα: Για τον κ. Παπαντωνίου είχε πει να γίνει η Προανακριτική για να τα πούμε όλα, για το χρηματιστήριο και χίλια δυο άλλα θέματα και στο τέλος είπε ότι ο κόσμος θα βλέπει, εννοώντας ότι ο κόσμος θα παρακολουθεί για να βγάζει τα συμπεράσματά του. Στη συνέχεια απερρίφθη η πρότασή μας να καλύπτονται οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής από το κανάλι της Βουλής και οι βουλευτές του πρότειναν από την πρώτη συνεδρίαση τη διαπίστωση της απόσβεσης της προθεσμίας της παραγραφής, όπως λέμε, και την αναρμοδιότητα. Έκανε μάλιστα η Επιτροπή οκτώ συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τρεις αφορούσαν στο πόρισμα και οι δύο στα διαδικαστικά. Τρεις μόνο συνεδριάσεις για να υπάρξει φως».

«Άρα λοιπόν κοιτάξτε να οργανωθείτε και μετά να απευθύνεστε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη», προέτρεψε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ποτάμι: Περίεργο, επισφαλές, επικίνδυνο και πρωτοφανές το αιτιολογημένο επί του ψηφοδελτίου «όχι» που η προτείνει η πλειοψηφία

«Σήμερα θα έπρεπε να ψηφίζουμε για το αν ο πρώην υπουργός πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο. Γι’ αυτό, και μόνον γι’ αυτό, αποτελεί συνταγματικά προβλεπόμενη αρμοδιότητα της Ολομέλειας, γιατί αλλιώς η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πάσχει τόσο νομικά όσο και δικονομικά αντιβαίνοντας το Σύνταγμα», τόνισε εκ μέρους του Ποταμιού, ο Σπύρος Δανέλλης. Διερωτήθηκε δε, γιατί δεν επιλέγει το Σώμα, την ασφαλή οδό, «αυτήν που οδήγησε στην παραπομπή Τσοχατζόπουλου, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις δηλαδή που μια προανακριτική επιτροπή είχε αποτέλεσμα, έστω και αν το αποτέλεσμα ήρθε από την τακτική Δικαιοσύνη;».

fa80c01c2ae97c5ea75b1d8aed85d370«Όπως και τώρα, έτσι και τότε η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για την αρμοδιότητα της Βουλής, αν δηλαδή θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός σε Ειδικό Δικαστήριο ή στην τακτική Δικαιοσύνη. Και τι έκανε τότε η Βουλή; Ψήφισε υπέρ της παραπομπής, λέγοντας σοφά, κατά τη γνώμη μου, ότι εμείς οι βουλευτές δεν είμαστε δικαστές και αν μας φέρνει το Σύνταγμα σε θέση δικαστή, πάλι αυτήν την εξουσία πρέπει να την ασκήσουμε με απόλυτη φειδώ, που σημαίνει ότι αμιγώς νομικά και δικονομικά ζητήματα δεν θα τα κρίνουμε εμείς. Εκεί ήρθαν οι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, δηλαδή ανώτατοι δικαστικοί, και είπαν πράγματι όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αλλά στην τακτική Δικαιοσύνη να δικαστεί ο πρώην υπουργός. Όμως, προσέξτε, εκεί το είπαν δικαστικοί λειτουργοί, ότι δεν υπάρχει υπουργικό αδίκημα. Εκεί ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός αυτός που είπε στους συναδέλφους του: “συνεχίστε εσείς τη διαδικασία”. Δεν ήταν η Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε ο κ. Δανέλλης.

Αφού εξέφρασε τη διαφωνία του Ποταμιού με το πόρισμα της Προανακριτικής, ο κ. Δανέλλης τόνισε ότι το κόμμα τους οδηγείται στο να ψηφίσει «ναι» στην παραπομπή του πρώην υπουργού, διότι «μόνον έτσι θεωρούμε ότι διασφαλίζεται πως η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί». Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού χαρακτήρισε «περίεργο», επισφαλές, επικίνδυνο και πρωτοφανές το αιτιολογημένο επί του ψηφοδελτίου «όχι» που η προτείνει η πλειοψηφία, και εξέφρασε τον φόβο του Ποταμιού πως θα οδηγήσει σε πιθανή απαλλαγή του πρώην υπουργού για τεχνικούς λόγους. «Το πλήγμα για το κύρος της Βουλής σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι τεράστιο κι εμείς, βεβαίως, δεν μπορούμε να συμπράξουμε σ’ αυτό. Το Ποτάμι ήθελε να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής από τη στιγμή που βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν οι ενδείξεις. Αυτό δεν εισακούστηκε. Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία βαθιάς κρίσης η δικαιολογημένη καχυποψία, που τρέφεται από την κίτρινη λογική ότι όλοι ίδιοι είναι ή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, αναπτύσσεται και αναπτύσσει πλέον αντικοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας την έρμαιο των μεταδημαγωγών και των λαϊκιστών.

Ένωση Κεντρώων: Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Την ανάγκη να τροποποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ανέδειξε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, με αφορμή το «κλείσιμο» της Προανακριτικής Επιτροπής για «τυπικούς λόγους» και τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση.

88547bcf0ef5e016f9c1d242ae85d9ddΌπως είπε η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πολλάκις ότι θα ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος και μαζί και ο διάλογος για την αλλαγή του επίμαχου άρθρου, «δυστυχώς όμως όλα αυτά παραμένουν στον αέρα και παραμένουν εντελώς αβέβαια».

«Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν χαίρονται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι εκείνοι τον δημιούργησαν και εκείνοι τον εφήρμοσαν, για να έχουν την προστασία του, όμως είναι στο χέρι μας να τον αλλάξουμε και είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν το εφαρμόσουμε», σημείωσε.

«Βεβαίως, για τα παρελθόντα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα σ’ αυτό το στάδιο. Τα χέρια μας είναι δεμένα, όμως ακόμα και έτσι, ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει ποιος τον έφερε σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα κι εμείς υποχρεούμεθα να αποκαλύψουμε κάθε πιθανό πολιτικό σκάνδαλο, χωρίς καμία ενοχή.
Πρωτίστως και πάνω απ΄ όλα υποχρεούμεθα να φροντίσουμε για το μέλλον. Επιτέλους, ο λαός πρέπει να μάθει για το παρελθόν και αν παραμείνει αυτός ο νόμος, ίσως να συμβούν πάλι τα ίδια και στο μέλλον. Πρέπει όλες οι πολιτικές παρατάξεις να συμπλεύσουμε, ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και κάθε μέλος μιας κυβέρνησης να μην έχει μονίμως το ακαταδίωκτο. Στη σύγχρονη Ελλάδα, σε πολύ βασικά πράγματα, μας λείπει ακόμα η κοινή λογική», ανέφερε επίσης η κ. Μεγαλοοικονόμου.

Με υπόμνημα απάντησε ο Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, παρότι δικαιούται να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, όπως είχε κάνει και στην Προανακριτική Επιτροπή.

Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ