Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Στην Αίγυπτο ο Παππάς – Συνάντηση με αιγύπτιους υπουργούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Εκδήλωση για την αποκάλυψη παλίμψηστων χειρογράφων της Αγίας Αικατερίνης του Σινά
  • Στην εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες και από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας

Τεράστια ήταν η τιμή που απέδωσε η Αιγυπτιακή πολιτεία στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου το βράδυ στο Κάιρο, στο υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, για την αποκάλυψη των παλίμψηστων χειρογράφων που βρίσκονται τεθησαυρισμένα στην Βιβλιοθήκη του θεοβάδιστου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά συνόδευσαν στη σημαντική αυτή εκδήλωση πολλά Μέλη της Αιγυπτιακής κυβέρνησης: καταρχήν ο οικοδεσπότης, ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ανάνι, στο χώρο του υπουργείου του, όπου πραγματοποιήθηκε η κατάμεστη από κόσμο εκδήλωση και όπου μάλιστα μίλησε και χαιρέτησε όλους τους προσκεκλημένους, εξυμνώντας το επιστημονικό έργο της Ιεράς Μονής του Σινά.

Παραβρέθηκαν, επίσης ο υπουργός Πολιτισμού Χέλμι Νάμνα, ο υπουργός Τουρισμού Γέχια Ρασίντ, ο υπουργός Επικοινωνιών Γιάσερ Ελ Κόντι και η υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κα Μέρβατ Τάχα.

Σημαντική και η ελληνική εκπροσώπηση, καθώς εκτός από τον υπουργό Νίκο Παππά, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελευθέριος Κρέτσος, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλειος Μαγκλάρας και ο ειδικός γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής.

Ξεχωριστή βεβαίως και η παρουσία του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Χάλιντ Φούντα, του Έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, της Κυπρίας προξένου Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου, καθώς και του δημάρχου της Αγίας Αικατερίνης, του Σαΐντ Άμπντελ Σάντεκ, της πόλης όπου φιλοξενεί το μοναδικό αυτό Φάρο της ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύει τα νάματα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης και το οποίο – πολύ περισσότερο παλαιότερα, αλλά αυτό ισχύει και σήμερα – προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Επίσης, σημαντική για την καταξίωση που απολαμβάνει το ελληνορθόδοξο μοναστήρι ήταν η παρουσία εκπροσώπησης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Κοπτικής Εκκλησίας, του Μουσουλμανικού Κέντρου του Ελ Άζχαρ, αλλά και της Ιουδαϊκής Κοινότητας καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Για τη σημασία της όλης ανακάλυψης των παλίμψηστων χειρογράφων, που για πρώτη φορά χθες παρουσίασε επίσημα η Ιερά Μονή Σινά, μίλησε ο ίδιος ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χάλιντ Ανάνι, συγκαταλέγοντας μάλιστα το γεγονός αυτό στο σύνολο των επιστημονικών και αρχαιολογικών ανακαλύψεων που έχει καταγράψει η Αίγυπτος τη χρονιά που μάς πέρασε, στο Κάιρο, στο Λούξορ, στη Μίνια, και τώρα έρχεται και η Ιερά Μονή Σινά, όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλές προσωπικότητες και από τον πολιτικό, πανεπιστημιακό αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, ενώ όλα σχεδόν τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάλυψαν εκτεταμένα το γεγονός αυτό που αναδεικνύει τη σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού του Σινά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ