Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Αιχμές Βενιζέλου για Παπανδρέου: Όσοι επιστρέφουν πρέπει να αναλάβουν ευθύνη για το παρελθόν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ήταν παρών στις ομιλίες της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου
  • Αιχμές για τον ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέστη στην έναρξη του προγραμματικού Συνεδρίου της ΔΗΣΥ και δεν ήταν παρών στις ομιλίες της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην ομιλία του, η οποία έγινε την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε  στα περί νέας ηγεσίας τον Οκτώβριο του 2017. Μίλησε για την «Ελλάδα μετά» (τον ΣΥΡΙΖΑ), έθεσε ως στόχο της προοδευτικής παράταξης την ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επεσήμανε ότι αν η ΝΔ εποφθαλμιά τον κεντρώο χώρο και ο ΣΥΡΙΖΑ την κεντροαριστερά, τότε το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να διεκδικήσει το «προοδευτικό κέντρο», στρατηγική που εγκαταλήφθηκε από την Φώφη Γεννηματά.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για άλλη μία φορά για «ασάφειες» στις θέσεις της ΔΗΣΥΜ και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου υπενθυμίζοντας ότι διέσπασε το ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ και επέστρεψε χωρίς να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική, ούτε καν για τα οικονομικά του κόμματος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθύνθηκε και στη ΝΔ ζητώντας να μην προτείνει αλλαγές που μετατρέπουν το Σύνταγμα σε εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε τις θέσεις του για κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε μάλιστα την τοποθέτηση Τζανακόπουλου αλαζονική.

Για τα εσωκομματικά τόνισε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα χωρίς ενοχές για τις κυβερνητικές συνεργασίες του παρελθόντος.

c74c3c7aec5d8624d66c803873ba4433

«Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε μία κυβερνητική λύση που υιοθετεί τη δική μας πολιτική», προσέθεσε. Δεν υπάρχει χώρος ούτε για μονοκομματικές κυβερνήσεις, ούτε για ακινησία, γιατί οδηγεί προοδευτικούς πολίτες στη ΝΔ, προειδοποίησε.

Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου

Ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του αποτέλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον οποίο, αν και δεν τον κατονόμασε δήλωσε: «Τιμώ βαθειά το ΠΑΣΟΚ, που άντεξε και ακρωτηριασμένο έδωσε τη μάχη για την πατρίδα (…) τους βουλευτές μας, τα κομματικά μας στελέχη, τους απλούς πολίτες που άντεξαν (…) τη διάσπαση τις παραμονές της κρίσιμης μάχης κατά του εθνικολαϊκισμού», αναφερόμενος στην αποχώρηση Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι σημαντικό ο χώρος να δίνει εικόνα ενότητας αλλά όσοι επιστρέφουν πρέπει να αναλάβουν ευθύνη για το παρελθόν έστω και για τα οικονομικά» υπογράμμισε αφήνοντας αιχμές για τους σχεδιασμούς του Γιώργου Παπανδρέου και του ΚΙΔΗΣΟ, για το οποίο είπε ότι διατηρεί την πολιτική του αυτονομία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ