Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Καραθανασόπουλος: Ζητούμενο είναι να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε ήδη στον 9ο χρόνο της κρίσης και τον 8ο χρόνο των μνημονίων, με το λαό να σηκώνει ασήκωτα βάρη και με τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης να φορτώνει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων που έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2060. Δεν παρασυρόμαστε από τα μεγάλα λόγια για το τέλος των μνημονίων και της επιτροπείας, για τη δίκαιη ανάπτυξη που δήθεν έρχεται».

366b675075d5c85cffe2531073afbb5cΟ κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας, όχι μόνο θα είναι μικρή και αβέβαιη, στο φόντο των δυσοίωνων εξελίξεων στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά «πάνω από όλα θα είναι μια ανάκαμψη που δεν θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες του λαού, δεν θα αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία, αλλά θα στηριχτεί πάνω στα αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιήθηκαν αυτήν την περίοδο».Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, «από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που τελικά την πληρώνει μόνο ο λαός στο όνομα της αποπληρωμής ενός χρέους, που σε τελική ανάλυση δεν δημιούργησε ο ίδιος», προσθέτοντας πως «δεν χαϊδέψαμε αυτιά, δεν υποσχεθήκαμε εύκολες λύσεις στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, μέσω εναλλαγής κυβερνήσεων, ή μέσω ψεύτικων προσδοκιών για δήθεν εξανθρωπισμό της ΕΕ».

«Αυτό λέμε και σήμερα στο λαό, που έχει επιπλέον και την αρνητική εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τον καλούμε να οργανώσει τον αγώνα του για τα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με ένα σχέδιο ριζικών ανατροπών, αφήνοντας πίσω διλήμματα του παρελθόντος», είπε.

Ο κ. Καραθανασόπουλος εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βαθιά ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την «μπαρουταποθήκη, έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, ιδιαίτερα αν υλοποιηθούν οι Νατοϊκοί σχεδιασμοί».

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι η πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ, «ως απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε, προβάλλει την ανάπτυξη που θα ικανοποιεί το σύνολο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Είναι ρεαλιστική, γιατί υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις». Το ζητούμενο είναι, πρόσθεσε, να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για ν’ αλλάξει τελικά χέρια η εξουσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ