Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του «claw back» – Υπό εξέταση εξαιρέσεις συγκεκριμένων φαρμάκων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί αυτήν την περίοδο το υπουργείο Υγείας και αναμένει να περιορίσουν το claw back, παρουσίασε σήμερα Πέμπτη στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας τους εξήγησε τον νέο τρόπο υπολογισμού του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη, (γνωστός και ως claw back) και τους είπε ότι αυτό θα περιοριστεί με τα κριτήρια του συστήματος Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας (HTA) για την έγκριση των νέων φαρμάκων, τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και τον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης, με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του claw back, το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ο Α. Ξανθός, μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back, συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ