Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Παππάς για HELLAS SAT: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Η Ελλάδα ανακάμπτει» σημειώνει ο Παππάς, μετά την επιτυχημένη εκτόξευση
  • «Η χώρα μας επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος» 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η εκτόξευση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου με το όνομα HELLAS SAT 3 που φέρει τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου.

Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο Arianespace στο Κουρού της γαλλικής Γουιάνας.

Από το διαστημικό κέντρο όπου παρακολούθησε την εκτόξευση του δορυφόρου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, σε αποκλειστική δήλωσή του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημείωσε πως η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας.

32e73d41ab913339c4d35172bc1f75e7

«Η Ελλάδα, μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και αδράνειας, επιστρέφει δυναμικά στον τομέα του διαστήματος, με στόχο να αξιοποιήσει τη δορυφορική τεχνολογία και τις καινοτόμες εφαρμογές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την καίρια -σε τομείς, όπως των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών- γεωπολιτική της θέση.

Η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέχρι την αποψινή εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας.

Έξι αναμεταδότες έναντι τριών, που προέβλεπε η αρχική Σύμβαση, όπως είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και των δύο αναμεταδοτών που τελικά παραδόθηκαν. Επιπλέον 17 χρονοαναμεταδότες, έναντι του τμήματος της προηγούμενης σύμβασης που ουδέποτε υλοποιήθηκε. Ουσιαστικά, υπερτριπλασιάζουμε τα οφέλη της χώρας.

3b36e479279aebae91ec07d25c49da2d 1

Τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της Άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας.

Τη διασφάλιση της παρουσίας της στο διάστημα, που ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση και την επέκταση σχετικών δραστηριοτήτων. Πλέον, ερευνητές και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος, βρίσκουν τη στήριξη που τους αρμόζει.
Επιπλέον, ο Hellas Sat 3 θα δώσει για πρώτη φορά στους επιβάτες των αεροπλάνων στην Ευρώπη πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Το μήνυμα που έστειλε απόψε η χώρα μας έχει πολλούς αποδέκτες. Και είναι απολύτως ξεκάθαρο: Η Ελλάδα ανακάμπτει. Και το κάνει σε όλους τους τομείς. Η θέση μας πως πρέπει να “φέρουμε το Αύριο, Σήμερα για όλους” αποκτά ουσία, κατέληξε ο Ν. Παππάς.

775886bc60929bac9708cde94aaf716d 1

«Φιλοδοξούμε πολύ σύντομα να αποκτήσει η χώρα στρατηγική για το διάστημα και οι εταιρίες να εξάγουν τα προϊόντα τους και οι ερευνητές να προάγουν την έρευνα αλλά και να υπάρξει διάχυση αυτών των δυνατοτήτων στην καθημερινή ζωή των πολιτών και εκεί βρίσκεται το κλειδί για να προσελκύσουμε ξανά τους νέους επιστήμονες στην χώρα.

Το κλειδί δηλαδή βρίσκεται στο να κάνουμε τις εφαρμογές που αφορούν το διάστημα κομμάτι της καθημερινότητας, να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας, των παραγωγών μας και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην δημόσια διοίκηση και να αναπτύξουμε σε όλο το εύρος αυτές τις δυνατότητες» υπογράμμισε παράλληλα ο υπουργός.

Τόνισε επίσης ότι είναι ένα μεγάλο βήμα για τη χώρα μας γιατί επιστρέφει στην επιστήμη του διαστήματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ