Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Γκουαλτιέρι: Η Ελλάδα μπορεί και φέτος να βγει στις αγορές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η εντύπωσή μου είναι ότι η Ελλάδα μπορεί και φέτος να βγει στις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του, παρόντος και του αντιπροέδρου του ΕΚ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, θα παίξουν σημαντικό ρόλο, προκειμένου η πρόσβαση να είναι μόνιμη και βιώσιμη, πρόσθεσε.

cd6e2350b064e05e05132cca51cf407aΕρωτηθείς για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στα οικονομικά της ΕΕ και συνακόλουθα των χωρών-μελών, αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη η απάντηση, τονίζοντας ότι αναμένουμε μια συμφωνία χωρίς αρνητικές συνέπειες για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και ότι θα είμαστε σθεναροί στη διαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν διαπίστωσε πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή του, απάντησε καταφατικά, αναφέροντας τα στοιχεία του ΑΕΠ, το μειούμενο ποσοστό ανεργίας, την εξέλιξη του προϋπολογισμού.

9c4e94936966a713277207c39efa5aca«Θα μπορούσαμε», είπε, «να είχαμε επιτύχει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, αν η αξιολόγηση είχε κλείσει νωρίτερα». Απέδωσε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις προϋποθέσεις που έβαζαν οι Ευρωπαίοι για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο στη συνέχεια έβαζε τις δικές του. «Εμείς αυτό το καταγγείλαμε», σημείωσε, «αλλά το αντίτιμο ήταν η προνομοθέτηση μέτρων, αλλά και ισοδύναμων αντιμέτρων».

d9a75df37fa29133bed31bd0a000b55fΓια το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μοιάζει να επιτυγχάνεται, άρα θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα, τόνισε και θα βελτιωθεί και η κατάσταση. Όλοι και εμείς στην Ιταλία, είπε, «θέλουμε καλές συντάξεις και επιδόματα, αλλά πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές προσαρμογές που θα οδηγήσουν, όχι σε κάτι υφεσιακό, αλλά σε θετικό αποτέλεσμα».

«Ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις, όλοι στην Ευρώπη είπαν καλά λόγια για την Ελλάδα και ο Ντάισελμπλουμ και ο Ρέγκλινγκ. Ήταν σημαντική η προσπάθεια που έγινε και πρέπει να συνεχιστεί. Αφήνουμε πίσω τη δημοσιονομικά και έχουμε μπροστά τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Σε έναν απολογισμό των οικονομικών προγραμμάτων, που χαρακτήρισε σκληρά, σημείωσε ότι οι Έλληνες πλήρωσαν την κακοδιαχείριση και τα χρόνια προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στα πρώτα μνημόνια, είπε ότι εστίασαν πολύ στη λιτότητα, ήταν πολλές οι θυσίες που έγιναν από τους πολίτες. Τώρα έχουμε μπροστά μας θετικά σενάρια, πρόσθεσε.

6ec5b09092662c8d393adf2aa8bf9720 1Ερωτηθείς για τη θέση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να συνδεθεί η ανάπτυξη με το χρέος, είπε ότι αυτή η πρόταση, καθώς και η λειτουργία ενός μηχανισμού, συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα.

df82fa6be02bdaaa23287537f148c60fΟ κ. Παπαδημούλης σε μια σύντομη αναφορά στην επίσκεψη Γκουαλτιέρι, τον οποίο συνόδευσε, είπε ότι η αντιπροσωπεία της ομάδας των ευρωβουλευτών που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτει όλο το πολιτικό φάσμα και παρά τις πολιτικές μας διάφορες βλέπουν όλοι μια αξιοσημείωτη πρόοδο στους αριθμούς, στο κλίμα και στις προοπτικές. Στις συναντήσεις που έγιναν προκύπτει εκλογίκευση της αντιπαράθεσης, χαμηλότεροι τόνοι και περισσότερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Έγινε ένα αποφασιστικό βήμα και είναι κρίσιμο η τρίτη αξιολόγηση να τελειώσει χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε τη ροπή ορισμένων ΜΜΕ στην καταστροφολογία, καθώς και την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες ότι οι εξελίξεις τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα επηρεάσουν μόνον το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά την πορεία της χώρας τα επόμενα δέκα χρόνια και όλες τις κυβερνήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ