Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Η ανάπτυξη να έχει πιο κοινωνικά χαρακτηριστικά», δηλώνει ο Χαρίτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή» τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι ότι πλέον διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που είναι δεσμευτικό, όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους θεσμούς. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμενοποίηση του είναι και δική μας δουλειά. Και έχουμε ήδη ξεκινήσει».

52bab5ffa9a0fe56e1bff9a3f70a5283

Και εξηγεί ότι «έχουμε αναπτύξει μία πολύ στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ την οποία τώρα, βάσει του πλαισίου, την εμβαθύνουμε. Με βάση επίσης την απόφαση, συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών στο ΕΣΠΑ. Φυσικά οι επενδύσεις δεν θα έλθουν με εντολή του Eurogroup, διαμορφώνεται όμως ένα θετικό περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, δίνουμε μία διαρκή μάχη στην οποία έχουμε επιτύχει και σημαντικές νίκες, όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων το 2018».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις και την ανάπτυξη υπογραμμίζει ότι «για μας βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να έχει πιο κοινωνικά χαρακτηριστικά, να είναι δίκαιη, να κατανέμεται με μεγαλύτερη ισορροπία και γεωγραφικά – περιφερειακά και κοινωνικά. Αλλά να είναι και διατηρήσιμη, όχι όπως η φούσκα του παρελθόντος. Άρα, επικεντρώνουμε σε πιο δομικές παρεμβάσεις που ωθούν σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο εδράζεται σε στέρεες βάσεις».

Σε ερώτηση για την αναπτυξιακή τράπεζα επισήμανε ότι «είναι μια τράπεζα που θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει και απ’ ευθείας χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις και να καλύψει χρηματοδοτικά κενά. Δεν θα ανταγωνιστεί ευθέως τις τράπεζες, θα καλύψει όμως κατηγορίες και κλάδους που οι συστημικές τράπεζες δεν τις αγγίζουν. Π.χ. νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου, κοινωνικές επιχειρήσεις» και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι απλώς μια τράπεζα, αλλά ένας ολόκληρος πυλώνας σημαντικός και χρηματοδοτικά αλλά και ως εργαλείο για την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας πολιτικής».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ