Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Περιμένουμε από τις Τράπεζες να πράξουν σε ΠΗΓΑΣΟ και ΕΘΝΟΣ όπως στον ΔΟΛ»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  •  Επί μια 15ετία, η λογική των θαλασσοδανείων έφτιαξε το έδαφος της σημερινής κατάστασης στα ΜΜΕ 
  • Οι επιχειρήσεις του Τύπου και ειδικά αυτές με προβλήματα βιωσιμότητας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιδείξουν σύνεση και σωφροσύνη και δεν θα χειριστούν την περίπτωση του ΠΗΓΑΣΟΥ και του ΈΘΝΟΥΣ με διαφορετικό τρόπο, από εκείνον που ίσχυσε στην περίπτωση του ΔΟΛ, έστειλε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως σήμερα εξελίσσεται ένας ανηλεής επιχειρηματικός πόλεμος για την αλλαγή των συσχετισμών στον χώρο του Τύπου, που δυστυχώς γίνεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε όμως και στον ρόλο που διαδραμάτισε η ΝΔ όταν δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση διακομματικής συνεννόησης για μια οριζόντια λύση απέναντι στην κρίση των επιχειρήσεων στον χώρο του Τύπου, με συνέπεια σήμερα τον πρώτο λόγο να έχουν οι Τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια ενέκριναν τα «θαλασσοδάνεια».

Το μέλλον των εργαζομένων στον Πήγασο και το Έθνος συζητήθηκε με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο κ. Λοβέρδος, δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως είχε πράξει και στην περίπτωση του ΔΟΛ, είναι πρόθυμη να συμβάλει εποικοδομητικά αν η κυβέρνηση θέλει συνεννόηση.

7836e7c64c55b090218d0096faca4748 1

«Οι δυσμενείς εξελίξεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις αποτελούν το σύμπτωμα μιας χρονίζουσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο. Η κρίση αυτή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «το έδαφος στο οποίο κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις του Τύπου, ήταν ένα έδαφος δανειοδοτήσεων με μειωμένες εξασφαλίσεις και χωρίς να προκύπτει η δυνατότητά τους να αποπληρώνουν τα δάνεια που έπαιρναν».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι η δεκαετής κρίση έχει πλήξει κυρίαρχα τον ελληνικό Τύπο και πρόσθεσε πως αιτία για τη δημιουργία αυτού του εδάφους είναι και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους όρους της ενημέρωσης.

«Ξέρετε καλά ότι σε αυτό το φόντο διεξάγεται σήμερα επιχειρηματικός πόλεμος ανηλεής, για αλλαγές των συσχετισμών στο εσωτερικό του ελληνικού Τύπου και πολλές φορές στις πλάτες των εργαζόμενων» επισήμανε ο κ.Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «ο πόλεμος -ο οποίος διεξάγεται και στον οποίο συμμετέχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, τράπεζες και πολιτικές δυνάμεις- έχει ισοπεδώσει παραδόσεις, έχει ισοπεδώσει πολιτικές καταγωγές, ιδεολογικές ταυτίσεις και όλα αυτά στον βωμό μιας σκληρής πολεμικής, η οποία διεξάγεται κατά κύριο σε βάρος της κυβέρνησης».

«Η κατάσταση στον Πήγασο και στο Έθνος αποτελούν ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτή την επιχείρηση αναδιάρθρωσης η οποία συντελείται στα ΜΜΕ και προηγήθηκαν πολλά επεισόδια με ποιο πρόσφατο την κατάρρευση του ΔΟΛ, ο οποίος βεβαίως οδηγήθηκε σε μια διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία με τα γνωστά αποτέλεσματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ απαντώντας στο ερώτημα του Ανδρέα Λοβέρδου αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός, πριν από λίγους μήνες, είχε προτείνει σε όλα τα κόμματα να συμμετέχουν σε μια διακομματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα όριζε τους τρόπους διαχείρισης της σοβούσας κρίσης στον ελληνικό Τύπο.

Τότε η κ. Γεννηματά, αν και η αντίδραση της ήταν καθυστερημένη, προς τιμήν της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε συμφωνήσει σε αυτή την πρωτοβουλία και είχε πει ότι είναι διατεθειμένη να δουλέψει μαζί με την κυβέρνηση, ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Όμως από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης του ΔΟΛ και έχουμε οδηγηθεί σε εξελίξεις και στον ΠΗΓΑΣΟ και στο ΕΘΝΟΣ οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις πρωτοβουλίες των Τραπεζών».

«Αναμένουμε από τις τράπεζες, που είναι και οι κύριοι πιστωτές των επιχειρήσεων αυτών, να πράξουν το δέον, ώστε να μην θεωρηθεί από κανέναν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τη διαχείριση των δανείων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων από ότι έγινε με την προηγούμενη περίπτωση του ΔΟΛ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θυμίζοντας, στο σημείο αυτό, ότι οι θεσμικές δυνατότητες της κυβέρνησης είναι πλέον περιορισμένες, διότι οι τράπεζες λειτουργούν με τους δικούς τους όρους στο νομικό πλαίσιο που έχει τεθεί.

«Θεωρώ όμως ότι οι τράπεζες θα έχουν τη σύνεση και τη σωφροσύνη να μη διαχειριστούν με διαφορετικό τρόπο όμοιες καταστάσεις» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα στον Τύπου σχετίζεται και με την κρίση και τις Τράπεζες.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση ο κ.Τζανακόπουλος , υπενθύμισε πως είναι καταγεγραμμένη η άποψη στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο δανειοδότησης των ΜΜΕ, ότι δηλαδή «επί μια 15ετία, η λογική των θαλασσοδανείων, των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, έφτιαξαν το έδαφος της σημερινής κατάστασης και άρα είναι άδικη η θεωρία πως η κρίση στον Τύπο εκκίνησε από το 2015 και μετά».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους τόνισε ότι, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, οι επιχειρήσεις του Τύπου και ειδικά αυτές με προβλήματα βιωσιμότητας αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Μόνο για Τηλέτυπο, Πήγασο και ΔΟΛ, από το 2015 έως και σήμερα έγιναν οκτώ έλεγχοι, επιβλήθηκαν οκτώ πρόστιμα, πέντε μηνύσεις για δεδουλευμένα, επτά εργατικές διαφορές και σε εξέλιξη βρίσκονται μια εργατική διαφορά και ένας έλεγχος.

«Επομένως, από τη δική μας πλευρά και με δεδομένη την αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών φορέων λόγω διαφόρων εξελίξεων στην αγορά εργασίας, η μοναδική προστασία γίνεται από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου. Πιστέψτε με εξαντλούμε την αυστηρότητά μας σε αντίθεση με όσα γίνονταν στο παρελθόν και εξαντλούμε όποιο θεσμικό και νομικό εργαλείο για τις αποπληρωμές οφειλομένων» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Γνωρίζετε καλά, ότι η ΝΔ τορπίλισε εκείνη τη διαδικασία. Για τους δικούς της λόγους που οφείλει κάποτε να εξηγήσει.

Δηλαδή, δεν αποδέχθηκε μια διακομματική συναίνεση για να μπορέσουμε να καταθέσουμε μια συγκεκριμένη τροπολογία-πρόταση που θα αντιμετώπιζε οριζόντια και σφαιρικά το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και έχει δώσει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή για μια άναρχη εξέλιξη των οικονομικών διαφόρων επιχειρήσεων και έχει οδηγηθεί η κατάσταση τον πρώτο λόγο να έχουν οι τράπεζες.

Εκτιμώ το γεγονός ότι επαναφέρετε την πρόταση, νομίζω όμως ότι πλέον είναι σειρά της ΝΔ να πάρει συγκεκριμένη θέση και εφόσον υπάρξει διακομματική συναίνεση, βεβαίως να προχωρήσουμε» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ