Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής – Τι αλλάζει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, οι τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής από την Ολομέλεια, όπως αυτές είχαν προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Με τις αλλαγές που αποφάσισε η Ολομέλεια, η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, και θα υπάρχει δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.

Επίσης, στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος ομιλίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση.

56d844211b4abf4e6d79a31f37a297bb 1Εισάγεται για πρώτη φορά στον Κανονισμό, διαδικασία διόρθωσης ψήφου, όπως και δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα τροπολογίας.

Ειδικά για τη διόρθωση ψήφου, προβλέπεται ότι αυτή θα είναι δυνατή στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του Σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας, θα επιτρέπεται διευκρίνιση ψήφου, η οποία θα είναι γραπτή και θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης.

Στις διαρκείς επιτροπές θα κοινοποιούνται οι εκθέσεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ προκειμένου να αξιοποιούνται τα πορίσματά του, οι διαρκείς επιτροπές θα μπορούν να καλούν και εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ειδικότερη ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων.

56d844211b4abf4e6d79a31f37a297bbΤαυτόχρονα, καθιερώνεται ενημέρωση της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την αποτελεσματικότερη λειτουργίας της επιτροπής.

Θα υπάρξει επίσης ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών φορέων κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου.

Ως προς τη διαδικασία για τις άδειες δίωξης βουλευτών, προκειμένου να μην υπάρχει ενδεχόμενο να αλλοιωθεί το περιεχόμενο των εγγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας ποινικής δίωξης κατά βουλευτή, ορίζεται ότι τα έγγραφα αυτά θα κατατίθενται σε κεκυρωμένο αντίγραφο και θα είναι αριθμημένα κατ΄ αύξοντα αριθμό.
a697d3e0ef52241e225132e8bdab0277

Με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απουσίας των αρμοδίων υπουργών κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων, προβλέπεται ότι το κώλυμα του αρμοδίου υπουργού συνιστά εξαιρετικό λόγο ένεκα του οποίου δεν συζητείται η επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται σε αυτόν. Έτσι, ως «κώλυμα» υπουργού θα νοείται στο εξής κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, όπως και συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών.

Από τις πιο σημαντικές διατάξεις, δηλαδή αυτές για τη φανερή ψηφοφορία στην εκλογή προέδρου της Βουλής, τη διόρθωση ψήφου των βουλευτών και την δυνατότητα εξέτασης της συνταγματικότητας των τροπολογιών, οι θέσεις των κομμάτων ήταν οι εξής:

-Στη φανερή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων. «Όχι» δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι.

-Στη διόρθωση ψήφου και διευκρίνιση ψήφου: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «ναι». Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή ψήφισαν «όχι», το Ποτάμι δήλωσε «παρών».

-Στην εξέταση της συνταγματικότητας επί τροπολογιών όλα τα κόμματα δήλωσαν «ναι» εκτός από τη Χρυσή Αυγή που δήλωσε «όχι».

bb95bb14f173161047db83cd1e01d7d3Αλλαγές και στους επιμέρους Κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου προανήγγειλε, στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ειδικά για την ονομαστική ψηφοφορία που καθιερώνεται για την εκλογή προέδρου της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε, ότι «αποκαθηλώνεται μια διαδικασία που απέμενε ως εξαίρεση στον κανόνα των ανοιχτών ψηφοφοριών με τις οποίες λειτουργεί η Βουλή».

4e45cc51c18ede97e8f24bf1f6c21f2f«Καινοτόμο ρύθμιση που αναβαθμίζει και ενισχύει το κύρος της γνώμης των βουλευτών και προσκαλεί κάθε βουλευτή στην κατεύθυνση ανάληψης της προσωπικής ευθύνης με απόλυτη δημοσιότητα», χαρακτήρισε την καθιέρωση φανερής ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της Βουλής, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ). Για τη διόρθωση ψήφου είπε, ότι «είναι σημαντική καινοτομία υπό το πρίσμα σύγχρονων δεδομένων και εξελίξεων, ιδιαίτερα μάλιστα στην προοπτική γενίκευσης και μονιμοποίησης των ψηφοφοριών με ηλεκτρονικό τρόπο». Ταυτόχρονα όμως, υπογράμμισε ότι «η επιτυχής εφαρμογή της διαδικασίας διόρθωσης ψήφου επαφίεται στην απόδειξη υψηλού αισθήματος ευθύνης εκ μέρους των βουλευτών».

20cdb2d642a08cd8a28232d24cd8ca8c«Ο Κανονισμός της Βουλής πρέπει να εκσυγχρονιστεί, πρέπει να βελτιωθεί, πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε έναν Κανονισμό που να μην έχει αστερίσκους», είπε ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ). Για τη φανερή ψηφοφορία εκλογής ΠτΒ, είπε πως ήταν πρότασή του, που έγινε αποδεκτή από τον κ. Βούτση. Ο κ. Τραγάκης πρότεινε η εξέταση συνταγματικότητας να αφορά και τις τροπολογίες και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Δήλωσε όμως αντίθετος με τον αριθμό των αντιπροέδρων, διότι «αλλοιώνεται η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων και θα είναι κάποιες φορές αδύνατο να επιτευχθεί πλειοψηφία 4/5 για τις ανεξάρτητες αρχές».

cd81ed97045a596352a0a45f45570f04Ο Θ. Παπαθεοδώρου είπε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ήταν αντίθετη με την αύξηση του αριθμού των αντιπροέδρων, αρκεί αυτό να αποτυπώνεται και στη σύνθεση των επιτροπών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν συμφώνησε με την φανερή ψηφοφορία στην εκλογή προέδρου της Βουλής, προκειμένου κάθε βουλευτής να ψηφίζει χωρίς να δεσμεύεται από την ψήφο του κομματικού του φορέα. Για τη διόρθωση ψήφου ο κ. Παπαθεοδώρου είπε, πως «δεν πρέπει να αφήσουμε στη Βουλή ούτε χαραμάδα δυνατότητας να υπάρχει, είτε μέσω φιλικών παραινέσεων, είτε μέσω της κομματικής εντολής».

833ccf4bbb469f2e4fbdc960bab62fcf 1Διατηρείται ο χαρακτήρας του Κανονισμού της Βουλής, ο οποίος λειτουργεί πάντα, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, είπε ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ). «Αυτή η απεξάρτηση της Βουλής από την κυβέρνηση, που ειπώθηκε, είναι μια επίφαση. Έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει κανονική διαδικασία στη Βουλή. Νομοσχέδιο που να έρχεται με κανονική διαδικασία είναι σπάνιο, αν υπάρχει κιόλας», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ που τάχθηκε υπέρ της ονομαστικής ψηφοφορίας στην εκλογή προέδρου της Βουλής.

8de8bcbaf066350332e80d8bde47942b«Στην ηλεκτρονική εποχή είναι πολύ πιθανό να γίνει λάθος, πατώντας ένα κουμπί. Το έχουμε κάνει όλοι πάρα πολλές φορές. Έχουμε στείλει λάθος e-mail, έχουμε στείλει λάθος μήνυμα στο κινητό, τα έχουμε κάνει όλοι. Θα πρέπει να προβλέψουμε το λάθος στην ηλεκτρονική εποχή», είπε για τη διόρθωση ψήφου ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) και πρόσθεσε:
«Εμπιστεύομαι τον Έλληνα βουλευτή και πρέπει όλοι να εμπιστευόμαστε τον Έλληνα βουλευτή για την κρίση του. Ανθρώπινο λάθος πρέπει να συγχωρείται και να δίνεται το δικαίωμα διόρθωσης της ψήφου και τίποτα άλλο».

406a82c0f15bd1f184707cc32ee95c46«Η Ένωση Κεντρώων θα στηρίξει την τροποποίηση και τις αλλαγές στον Κανονισμό και επί της αρχής και επί των άρθρων. Με τις τροποποιήσεις επί του Κανονισμού επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Κοινοβουλίου με την προαγωγή της δημοκρατικής αρχής, της αρχής της διαφάνειας και του κοινοβουλευτισμού», είπε ο Ιωάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων).

12d3c0049dccdb09dc814bd369e5dcbe«Υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να προσέξουμε, διότι είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη ή θα είναι δυσδιάκριτη η ειλικρινής επιθυμία ενός βουλευτή να διορθώσει την ψήφο του από μια διόρθωση ψήφου που γίνεται κατόπιν κάποιας εξουσιαστικής στη συνείδηση του βουλευτή εκβίασης που μπορεί να του γίνεται», είπε ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι), ενώ ο Γ. Μαυρωτάς είπε ότι η φανερή ψηφοφορία για πρόεδρο Βουλής, περισσότερα θέματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ