Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

«Βολές» Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ κατά Μπουτάρη για την παραβατικότητα στο ΑΠΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βολές» κατά του δήμαρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εξαπολύουν με ανακοίνωσή τους οι Πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με αφορμή την εγκληματικότητα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υιοθετώντας απόλυτα το δόγμα “νόμος και τάξη”, προσεγγίζει επιφανειακά και ατελέσφορα ένα υπαρκτό, διαχρονικό και σύνθετο πρόβλημα, αυτό της νεανικής παραβατικότητας, που δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο και τον εγγύς χώρο έξω από αυτό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία», αναφέρουν μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους οι Πανεπιστημιακοί.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών:

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του ΑΠΘ για το θέμα των ναρκωτικών και της παραβατικότητας στο campus του ιδρύματος, κρίνει και κατακρίνει βιαστικά, επιπόλαια και αποσπασματικά δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για το θέμα αυτό.

Όμως ο δήμαρχος προχωρεί ακόμη παραπέρα και ανακαλεί από τις σκοτεινές εποχές της πατρίδας μας, αλλά και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, ιδέες και προτάσεις για προληπτικές παρεμβάσεις (προφανώς της αστυνομίας) στον χώρο του Πανεπιστημίου, σε πλήρη αμφισβήτηση του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου και του ασύλου, θεσμών και αξιών που κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υιοθετώντας απόλυτα το δόγμα «νόμος και τάξη» προσεγγίζει επιφανειακά και ατελέσφορα ένα υπαρκτό, διαχρονικό και σύνθετο πρόβλημα, αυτό της νεανικής παραβατικότητας, που δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο και τον εγγύς χώρο έξω από αυτό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, αλλά απαιτεί πολυκλαδική επιστημονική προσέγγιση και παρέμβαση μέσα από προγράμματα επανένταξης.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν νηφάλιο και συνετό δήμαρχο, ο οποίος να μπορεί να αντιληφθεί τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, τα οποία έχουν ενταθεί κατά τα χρόνια των μνημονίων μέσα στις συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανεύρεση λύσεων. Η διολίσθηση του κ. Μπουτάρη σε αντιδραστική ρητορική όχι μόνο δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ρίχνει νερό στον μύλο της δεξιάς προπαγάνδας.

Άλλωστε, οι δεξιές κραυγές σε αυτή την πόλη περισσεύουν. Το ΑΠΘ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλυτέρα πανεπιστήμια της Ευρώπης και πολλοί έχουν κοπιάσει για αυτό, διδάσκοντες, φοιτητές, διοίκηση. Τα δημόσια πρόσωπα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένου, οφείλουν να σέβονται τη μεγάλη προσπάθεια της ακαδημαϊκής οικογένειας του ΑΠΘ να κρατήσει το Ίδρυμα σε πολύ υψηλό επιστημονικά επίπεδο και να είναι προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική στο ΑΠΘ.

Το πανεπιστημιακό άσυλο, ως δημοκρατικός ακαδημαϊκός θεσμός, δεν επιτείνει την παραβατικότητα, όπως κάποιοι «καλοθελητές» υστερόβουλα επιχειρούν να παρουσιάσουν, και σίγουρα δεν ευθύνεται για αυτή.

Όπως έχουν καταδείξει μελέτες, παρόμοια παραβατικότητα παρατηρείται και σε χώρους εκτός πανεπιστημίου, όπου η επέμβαση της δημόσιας δύναμης δεν υπόκειται στους «περιορισμούς» του ασύλου. Άλλωστε η παραβατικότητα εντός Ιδρυμάτων συνέχισε να υπάρχει και μετά την κατάργηση του ασύλου με το νόμο 4009/11.

Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.

Η αυτοδιοίκητη πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς, διαθέτει τη βούληση και την επιστημονική γνώση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλύσει σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της νεανικής παραβατικότητας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ