Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Συναντήσεις Τσίπρα με τους αρχηγούς κομμάτων – «Τέλος με τα μνημόνια» το μήνυμά του (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πλήρη ενημέρωση στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης παρέχει ο πρωθυπουργός
  • Την Τετάρτη ενημερώνει και το Υπουργικό Συμβούλιο
  • Τέλος των μνημονίων σηματοδοτεί το Eurogroup της 15ης Ιουνίου
  • Δεν έλειψαν τα παρελειπόμενα από τις συναντήσεις

Σειρά συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα όσα διημείφθησαν στις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο.

Ο γύρος των επαφών του με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη και αφορούσε τόσο στα αποτελέσματα του Eurogroup όσο και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

O πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων μετά και την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, της 15ης Ιουνίου.

07e98d067605781ebc6813fc6a1cf044 1

Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Καθώς, όπως διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο όριζε σαφώς ως ανώτατο όριο για την αποπληρωμή των δανείων της χώρας το 15% του ΑΕΠ, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% μετά το 2023. Συνδυαστικά οι δυο αυτές αποφάσεις συγκροτούν έναν αλγόριθμο, ο οποίος προσδιορίζει τα μέτρα για το χρέος.

017ea46a2848f450a373ab90e07a006f

Ο πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες με τους κ.κ. Θεοδωράκη και Λεβέντη υπογράμμισε τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει

«Για νέα μνημόνια διαρκείας και νέες ρυθμίσεις που θα πλήττουν τον λαϊκά εισοδήματα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις του Eurogroup και το Κυπριακό.

2c93112702de96c3d6411a80ceeb141d

 Υπάρχει μόνο ο δρόμος της εξόδου από την κρίση, λέει ο Τσίπρας σε Γεννηματά

Στον διάλογο που είχαν η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξης Τσίπρας, από τον οποίο δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές, το χιουμοριστικό πνεύμα, αλλά και τα μηνύματα, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, τι γίνεται από εδώ και πέρα, αλλά και το συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι «φαρμακερές» ατάκες που αντάλλαξαν οι δύο πολιτικοί, με αφορμή το Καστελλόριζο και τα μνημόνια. Στην «πρόκληση» Τσίπρα μάλιστα, απάντησε άμεσα ο Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τον με τη σειρά του να πάνε μαζί στο ακριτικό νησί.

dcfa793f7a6a1280a7acd6a06a175819

Συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη: Ενημέρωση για Eurogroup και Κυπριακό

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης.

17f2bc611d743f781b450e916d2e3280

Η διαμόρφωση εθνικής στάσης στο Κυπριακό στις επαφές Τσίπρα με Βούτση

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής του είπε πως έχει ενημερώσει ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς για την αίσια κατάληξη αναφορικά με την απομείωση του χρέους και το τέλος των προγραμμάτων.

Παράλληλα, τον ενημέρωσε και για τις συνομιλίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής στάσης.

8014431e97097465d46bcd0843abd8f6

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ