Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Η επόμενη ημέρα μετά την απόφαση του Eurogroup – Τα κυριότερα σημεία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τα κυριότερα σημεία της απόφασης
  • Τσίπρας: Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε
  • Απόλυτη ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο
  • Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Απόφαση που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας στην πορεία της χώρας, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη συμφωνία του Eurogroup, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως ρίχνει πλέον όλο το βάρος στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου για μία δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Μετά τη χθεσινή ενημέρωση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Τσίπρας: Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε τις μεγάλες τομές στην οικονομία και την κοινωνία», υπογράμμισε χθες ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τη συμφωνία, δικαίωση της Ελλάδας για την επιμονή και υπομονή που επέδειξε στη διαπραγμάτευση.

d62192a9b1c2338381d8f6c48bf6c702 4

Σε δήλωσή του παρέθεσε αναλυτικά τα κέρδη που αποκόμισε η Αθήνα, τονίζοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τις αγορές και την οριστική έξοδο από την κρίση.

«Πήραμε αυτό που ζητούσαμε, μία συμφωνία διεξόδου και τώρα έχουμε το momentum της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός και έκανε ειδική αναφορά στα πλεονάσματα 2% μετά το 2023, τη ρήτρα ανάπτυξης, αλλά και τη δέσμευση για οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του ’18.

Λαγκάρντ: Ισχυρή έκφραση στήριξης στην Ελλάδα η απόφαση

Η απόφαση του Eurogroup είναι μία ισχυρή έκφραση στήριξης στην Ελλάδα, δήλωσε στην ΕΡΤ η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και ότι ήρθε η ώρα να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε αποφασισμένη να προτείνει μία νέα συμφωνία, εφόσον αποτυπωθούν με σαφήνεια και οριστικοποιηθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε

Υπήρξαν ριζικές αλλαγές σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν:

– Το κυριότερο σημείο της απόφασης είναι η – για πρώτη φορά – σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές.

aa586ae6c830ce6df2e06250d7423379 4

– Έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015. Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος.

– Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης.

– Καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%.

Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε.

Υπήρξε δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

Έγινε αποδοχή του πάγιου αιτήματος της κυβέρνησης για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

– Αποφασίστηκε η δόση να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου αφού δίνει την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ.

Αντιδράσεις για τη συμφωνία από την αντιπολίτευση

Δυστυχώς η λύση για το χρέος μετατέθηκε μετά το τέλος του προγράμματος και δεν φαίνεται ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Για στρατηγική ήττα με σοβαρές ηθικές διαστάσεις, έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Επικυρώθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου, ανέφερε το ΚΚΕ.

Πέρασαν 18 μήνες για την εκταμίευση της δόση με τεράστιο κόστος για την οικονομία, υποστήριξε το Ποτάμι.

Για εθνική ήττα μίλησε η Ένωση Κεντρώων.

ΠΗΓΗ: Ert.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ