Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

«Σημαντική η στήριξη Τσίπρα, Νετανιάχου για το Μουσείο Ολοκαυτώματος» δήλωσε ο Μπουτάρης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο FM 104,9”, τόνισε ότι «το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν έκαναν μόνο τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στην Θεσσαλονίκη, αλλά βεβαίωσαν και επισήμως, ότι θα στηρίξουν τη δημιουργία του Μουσείου, είναι για εμένα εξαιρετικά σημαντικό».

«Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου εάν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου», είπε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι η ανέγερση του Μουσείου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια. Αυτό βέβαια θα ισχύσει μόνο εάν ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες, με τη βοήθεια του πρωθυπουργού, τόνισε και συμπλήρωσε ότι «εάν δεν είναι έτοιμο στα τέλη του 2019, σίγουρα θα είναι έτοιμο στα μέσα του 2020».

8261c534bdad7468640133e6cfd2070a

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι, «δεν θα είναι μόνο ένα Μουσείο ολοκαυτώματος, αλλά και εκπαιδευτικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τα προγράμματα στα οποία θα στηρίζεται, θα είναι προγράμματα για το ρόλο που έπαιξε η Εβραϊκή Κοινότητα στη Θεσσαλονίκη, για την ταυτότητα της πόλης, ενώ θα υπάρχουν και μηνύματα εναντίον του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.

«Δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας»

Ο δήμαρχος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος. Δεν μπορούμε να ζούμε με απαισιοδοξία και γκρίνια. Πιστεύω ότι η χθεσινή απόφαση,πραγματικά δίνει ελπίδα για τη ρύθμιση του χρέους και είναι ένα καλό σημάδι. Τα μηνύματα πιστεύω έχουν δοθεί. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είναι να μεταρρυθμιστεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, είτε αυτό λέγεται δικαιοσύνη, είτε λέγεται φορολογικό σύστημα, είτε αυτό λέγεται νοοτροπία για την επιχειρηματικότητα και τον ιδιώτη. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας».

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αξιοποιήσει το παρελθόν της»

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αξιοποιήσει το παρελθόν της. «Το εβραϊκό στοιχείο είναι ένα κομμάτι του πολιτικού πλούτου αυτής της πόλης. Το βυζαντινό είναι ένα ακόμα μεγάλο κομμάτι. Έχουμε 15 μνημεία, όλα βυζαντινής περιόδου, της UNESCO, που τα κοιτάμε. Έχουμε και ένα ακόμα μεγάλο σημαντικό κομμάτι πολιτιστικού πλούτου, το οθωμανικό παρελθόν της πόλης. Όλα αυτά είναι πηγές πλούτου και χωρίς τη δημιουργία πλούτου δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. Η Θεσσαλονίκη έχει δυο τεράστια περιουσιακά στοιχεία, τα πανεπιστήμιά της, με τους 120.000 φοιτητές. Μόνο η ενέργεια που δίνουν αυτά τα παιδιά στην πόλη υπόσχεται παρά πολλά. Το δεύτερο στοιχείο, είναι ο πολιτισμός της, διότι η βιομηχανία και η βιοτεχνία έπαψαν να υπάρχουν. Το λιμάνι και το αεροδρόμιο πιστεύω ότι τώρα που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, μπορεί να αποτελέσουν και ένα ακόμα στοιχείο ανάπτυξης» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ