Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τσακαλώτος: Υπάρχει περισσότερη σαφήνεια μετά την απόφαση του Eurogroup (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Περισσότερη σαφήνεια για τις αγορές τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό θα υπάρξει μετά την απόφαση του Eurogroup», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ευχαρίστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τη γαλλική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να απαριθμήσουμε το χρέος και να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό, δημιουργούμε οδικό χάρτη για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι από την απόφαση του Eurogroup αλλά και τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ υπάρχει ένα σαφές μήνυμα.

«Με τη δήλωση του ΔΝΤ ότι γυρίζουμε μια σελίδα εμπρός, δεν μπορούμε να είμαστε απογοητευμένοι», ανέφερε και υπογράμμισε ότι «το Eurogroup θα κάνει το παν για να γυρίσουμε σελίδα».

«Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο Ευκ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

«Είμαι πλέον πολύ ευχαριστημένος από ότι ήμουν πριν από μια εβδομάδα πολύ δε περισσότερο από ότι ήμουν στις 22 Μαΐου. Με τη σημερινή απόφαση στέλνεται ένα μήνυμα στις αγορές με βάση τα δικά τους κριτήρια», ανέφερε.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απάντησε πως η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος φορέας και δεν αποφασίζει το Eurogroup επί αυτού του ζητήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τη ρήτρα ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά ότι «το χρέος εξαρτάται πλέον από την ανάπτυξη και από τον ρυθμό που θα πετύχουμε. Επιπλέον στη ανακοίνωση του Eurogroup», ανέφερε, «δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Από τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προκύπτει μια επαρκής σαφήνεια για το χρέος και υπάρχει ένα καλό σετ παραμέτρων για τον χρονικό ορίζοντα πέρα από το 2023. Για εμάς αυτός ο μεσοπρόθεσμος ορισμένα μετά το 2023 είναι ρεαλιστικός και οι αγορές θα πρέπει να το κρίνουν θετικά», ανέφερε ο κ. Τσακάλωτος.

https://vimeo.com/221802963

https://vimeo.com/221803063

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ