Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Φίλης: Προς το συμφέρον και των δύο πλευρών οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας (εικόνες – video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την εκτίμηση ότι η διαμόρφωση διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, εξέφρασε ο τ. υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε εκδήλωση με θέμα: «Σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας», που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στη Νέα Ερυθραία.

9470b285960fc273b3752db48eaa0f38

«Η κρίση που ζούμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι επίσης κρίση θεσμών και αξιών», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φίλης και συνέχισε: «Η έξοδος από αυτήν προϋποθέτει μαζί με την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική θεσμική ανασυγκρότηση, που υπηρετείται και από τη Συνταγματική Αναθεώρηση: βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την εκπαίδευση, καθώς και την απομάκρυνση από προνεωτερικούς συμβολισμούς, που συχνά υπονομεύουν τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή».

«Η διαμόρφωση διακριτών ρόλων μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, δηλαδή, εν τέλει προς το συμφέρον της κοινωνίας», είπε και τη χαρακτήρισε «θεσμική εκκρεμότητα πολλών χρόνων» που πρέπει να γίνει «με όρους ενότητας του λαού». Ο κ. Φίλης αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν «χωρίς βιασύνη» αλλά με στόχο «κάποτε να υπάρξει κατάληξη».

ec5294d1e8df5643b8e8a550fde4e195

«Το άρθρο 3 χρειάζεται ριζική αναθεώρηση», κατέληξε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Δεν είναι αποστολή του Συντάγματος να μεριμνά για την τήρηση των Αποστολικών Κανόνων, ούτε να μεριμνά ώστε το κείμενο της Αγίας Γραφής να τηρείται αναλλοίωτο όταν μεταφράζεται. Έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τις ταραχές των “Ευαγγελικών”».

Η ομιλία του Νίκου Φίλη:

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ιφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, η οποία ανέφερε ότι το άρθρο 3 παρ. 1 του Συντάγματος «αν και διάταξη κυρίως διαπιστωτικού χαρακτήρα, χρησιμοποιείται από την Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να υποστηριχθεί η άποψη ότι το ελληνικό κράτος έχει επίσημη θρησκεία».

Επίσης, τόνισε ότι «με την κατάργηση ή δραστική τροποποίηση του άρθρου 3 Συντ. θα αρθούν όποιες αμφιβολίες για τον ουδετερόθρησκο χαρακτήρα του κράτους και για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, ώστε η Εκκλησία να αποπολιτικοποιηθεί και το κράτος να μην θρησκεύεται».

4b7651987455ccc557fc0cdaf49084a2

Εξάλλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Δημήτρης Μόσχος, επεσήμανε με ποιο τρόπο το ιδανικό της λεγόμενης «συναλληλίας» στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας πήρε πολλές διαφορετικές όψεις, μαζί με τον ιδεότυπο της «Αυτοκρατορίας» ως συμβολικό τόπο, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Τέλος, ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είπε μεταξύ άλλων, ότι «η ελλαδική Εκκλησία δεν έχει φτάσει στη δική της μεταπολίτευση στις σχέσεις της με κρατικές δομές και στην πρόσληψη της κοινωνικής δυναμικής».

d165a41d388625259a338c6d62e7d52f

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, o ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Νίκος Μουζέλης, οι μητροπολίτες Κηφισιάς Κύριλλος και Ιλίου Αθηναγόρας (οι οποίοι συμμετείχαν στον διάλογο), περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ