Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Για το Λουξεμβούργο αναχωρεί ο Τσακαλώτος εν όψει του κρίσιμου Eurogroup

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στο Λουξεμβούργο
  • Αισιοδοξία για επίτευξη λύσης στο Eurogroup της Πέμπτης

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους εν όψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως η πρόταση για αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων χρέους με την ανάπτυξη, θα μπορούσε να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των Θεσμών.

Σε διαφορετική περίπτωση τονίζει ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραμείνουν σε μια πρόταση για το χρέος παρόμοια με αυτή του Μαΐου, η Ελλάδα προτίθεται να μην την αποδεχθεί και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 22 Ιουνίου, όπου θα ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σημειώνεται ότι το «ελληνικό ζήτημα» είναι το 5ο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνδέεται τόσο με την Ελλάδα, όσο με την παρουσίαση της έκθεσης για τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου.

Όπως σημειώνεται στην ατζέντα, “το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής προσέγγισης από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και τους Θεσμούς”.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν και την έκθεση των Θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Επισημαίνεται δε στην ατζέντα, πως «η εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελούν σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και για το “ξεκλείδωμα” περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, στο πλαίσιο του προγράμματος υπό τον ESM».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ