Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη λύση στις 15/6» σημείωσε ο Τζανακόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Ραδιόφωνο 24/7”, εξέφρασε τη «βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη λύση στις 15 Ιουνίου».

Απαντώντας αναφορικά με σημερινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να διαψευστεί αυτή η εκτίμηση και σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε με μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και πως τώρα είναι σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν και όσα δικαιούται η Ελλάδα για να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές χρήματος.

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 350Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε πως “από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουμε, από την εμπειρία του παρελθόντος, δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σόιμπλε. Επομένως, το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός.

Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει -και το έχει αποδείξει- ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πως αν πληρωθούν ορισμένα κριτήρια (παρέπεμψε στα κριτήρια που έθεσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο) η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί μια λύση.

Σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στο Eurogroup και να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο μια εβδομάδα αργότερα, είπε πως πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση και τόνισε: Λύση θα υπάρξει, η λύση θα είναι θετική. Τώρα το φόρουμ εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “το βασικό μας σενάριο και η βασική μας προσπάθεια είναι να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου”.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση και τόνισε: «Λύση θα υπάρξει, η λύση θα είναι θετική. Τώρα το φόρουμ εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης». 

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «το βασικό μας σενάριο και η βασική μας προσπάθεια είναι να υπάρξει λύση στις 15 Ιουνίου. Οψόμεθα και περιμένουμε από όλες τις πλευρές να είναι το ίδιο εποικοδομητικές όσο είναι η ελληνική πλευρά». Τόνισε ότι «δικαιούμαστε μια θετική λύση μετά από όλα όσα έχουμε κάνει και στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης και καθ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος».

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 102Στο ερώτημα εάν η πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής έχει πολλές φορές δώσει πολιτικές λύσεις κατά τη διάρκεια της 9ετούς κρίσης στην Ευρώπη, όχι μόνο για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, αλλά και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με άλλες χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση. Επέμεινε στο γεγονός ότι τα ζητήματα δεν είναι απλά και μόνο τεχνικά, αλλά κατεξοχήν πολιτικά, έχουν να κάνουν και με το αν και κατά πόσον η Ευρώπη θα βρει μια συμφωνία και συναίνεση για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και αν υπάρχει η βούληση για αυτό.

Ο κ. Τζανακόπουλος απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση αυτοεγκλωβίστηκε εξηγώντας ότι με βάση τη δυναμική της διαπραγμάτευσης δεν υπήρχε άλλος δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση παρά να επιδιώξει μια συνολική συμφωνία στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Ειδικότερα, αφού επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τη διευθέτηση του χρέους για να αποκατασταθεί η σταθερότητα της, εξήγησε ότι βρισκόμαστε ήδη δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος και οφείλουμε να προετοιμαστούμε σταδιακά για να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας από τις αγορές. Γι’ αυτό, υπογράμμισε, είναι αναγκαία τώρα, που υπάρχει το μομέντουμ, η διευθέτηση του χρέους «και γι’ αυτό δεν πρόκειται για έναν αυτοεγκλωβισμό».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ