Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Δούρου από Βαρκελώνη: Tο μέλλον της Ευρώπης σκιάζεται από τις απειλές του εξτρεμισμού (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της τριήμερης διεθνούς συνάντησης με τίτλο «Fearless cities: global networks of refuge and hope» («Ατρόμητες πόλεις: Παγκόσμια δίκτυα καταφυγής και ελπίδας») στη Βαρκελώνη, μετείχε την Παρασκευή το απόγευμα, η περιφερειάρχης Αττικής, ύστερα από πρόσκληση της δημάρχου της πόλης, Άντα Κολάου.

Στην ομιλία της στην ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος της Βαρκελώνης με στόχο τον συντονισμό των τοπικών Αρχών που αντιστέκονται και παλεύουν για την υπεράσπιση και τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο σήμερα, η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε τη μεγάλη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων που «συντονίζουν τις δυνάμεις της ελπίδας».

Η ίδια υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσης, «καθώς σήμερα το μέλλον της Ευρώπης σκιάζεται από τις απειλές της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές διαδραματίζουν τριπλό ρόλο- κλειδί»:

Λειτουργούν στην κατεύθυνση της «εμβάθυνσης και ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης και της διασφάλισης ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού εγχειρήματος».

Η ίδια αναφέρθηκε στο νέο υπόδειγμα διοίκησης που οικοδομεί η Περιφέρεια Αττικής. «Ένα υπόδειγμα που αποκαθιστά την αξιοπιστία στην πολιτική, αντιμετωπίζει τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και ξενοφοβίας και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, με αντιμετώπιση αφενός της γραφειοκρατίας και αφετέρου της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Οφείλουμε να μην φοβόμαστε, να έχουμε φαντασία, να είμαστε ευρηματικοί, αποφασιστικοί στον αγώνα μας να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, προάγοντας τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», τόνισε η Δούρου, θυμίζοντας τα λόγια του Λόρκα: «Εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό αυτών που δεν έχουν τίποτα και στους οποίους δεν επιτρέπεται καν να απολαύσουν ειρηνικά το τίποτα που έχουν».

Η εναρκτήρια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην πλατεία dels Αngels στο κέντρο της Βαρκελώνης, ξεκίνησε με διάλογο μεταξύ των δημάρχων Βαρκελώνης Αντα Κολάου και Μανουέλα Καρμένα ενώ κατόπιν το λόγο πήραν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών από πόλεις της Ισπανίας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής.

Οι εργασίες της τριήμερης συνάντησης ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ