Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Παυλόπουλος καλεί Σόιμπλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατίας στη Welt και στο Spiegel Online
  • Η συμφωνία πρέπει να διαμορφωθεί ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της  

Τη βεβαιότητά του ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα βρούμε μια λύση» καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία.

Τονίζει ότι “η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και τώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ένας πολιτικός που τηρεί αυστηρά τους κανόνες, πρέπει να τηρήσει και τις δικές του”.

«Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορεί πράγματι να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτή την άποψη υποστηρίζουν το ΔΝΤ καθώς και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο κ. Σόιμπλε και το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Καθώς κι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ψηφίζοντας τις μειώσεις συντάξεων και το χαμηλότερο αφορολόγητο που απαίτησαν οι πιστωτές», επισημαίνει ο Παυλόπουλος.

Συμπληρώνει επίσης ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι πρότυπο στην τήρηση κανόνων. Συνεργάστηκα μαζί του τέσσερα χρόνια ως υπουργός Εσωτερικών. Πάντοτε ζητούσε από τους άλλους να τηρούν τις συμφωνίες. Τώρα ήρθε η ευκαιρία μου να ζητήσω από τον γερμανό υπουργό να τηρήσει ο ίδιος τους κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος και γι’ αυτό θα βρει τη φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος», καταλήγει.

Ο κ.Παυλόπουλος προτρέπει επίσης μεταξύ άλλων τη «γερμανική κυβέρνηση ότι θα πρεπε να ενημερώσει καλύτερα τους γερμανούς ψηφοφόρους πως οι θυσίες των Ελλήνων έχουν υπάρξει απερίγραπτα μεγάλες. Επίσης η Γερμανία δε έχει χάσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ», σημειώνει.

«Ο κ. Σόιμπλε ως πραγματικός Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας», είπε ο Παυλόπουλος μιλώντας και στο Spiegel Online επαναλαμβάνοντας ότι : «Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, δεδομένης και της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τώρα, ομολογούν όλοι οι Θεσμοί, όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ, ότι είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί στο Eurogroup».

Επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  απευθύνεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντάς του πως  «ο γερμανικός λαός έχει πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περίσσευμα ψυχής από όσο κάποιοι τον πιστώνουν».

Εξάλλου συμπληρώνει, «ο κ. Σόιμπλε πρέπει να σκεφτεί το εξής. Ο ελληνικός λαός, με τόσες θυσίες, αποφάσισε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις να ψηφίσει κόμματα φιλοευρωπαϊκά σε ποσοστό 85%. Απέδειξε ότι, παρά τις θυσίες που υφίσταται, ακόμα και θυσίες ως αποτέλεσμα λαθών άλλων, μένει στην Ευρώπη. Ενώ άλλοι λαοί, που δεν υπέστησαν παρόμοιες θυσίες, εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό σκάφος».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ