Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Αξιολόγηση και μεταρρυθμίσεις στο «μενού» της συνάντησης Γεροβασίλη με ΑΔΕΔΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο ζήτημα της αξιολόγησης και στο σύνολο της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα Τετάρτη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε στον νέο, ολιστικό τρόπο προσέγγισης της δημόσιας διοίκησης από την κυβέρνηση και έθεσε τα ζητήματα της διαφάνειας και της λογοδοσίας ως αναγκαίες συνθήκες για την ομαλή και βέλτιστη λειτουργία του δημοσίου τομέα.

Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη ανέλυσε συνολικά τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν το μητρώο επιτελικών στελεχών, την αναδιάρθρωση δομών και διαδικασιών, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και τη νέα διαδικασία κινητικότητας.

Σχετικά με την αξιολόγηση, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές το θετικό πρόσημο της έννοιας της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση δομών και διαδικασιών και αποσκοπεί αποκλειστικά στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και του παραγόμενου διοικητικού έργου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι το νέο σύστημα αποσκοπεί στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης και του παραγόμενου διοικητικού έργου, σε αντίθεση με το προηγούμενο που είχε τιμωρητικό χαρακτήρα με σκοπό τις απολύσεις, οι περισσότεροι συνδικαλιστές επέμειναν στην αρχική αρνητική στάση τους.

Η κ. Γεροβασίλη, αφού υπενθύμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στον στόχο της να οδηγήσει την χώρα το 2018 στην έξοδο από την επιτροπεία, κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να προσέλθει με προτάσεις για το σύνολο της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει εφεξής φορέα διαλόγου για την εξέλιξη και τη βελτιστοποίηση της θέσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο κάλεσμά της τόνισε πως καμία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη χωρίς την ενεργό συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού σε αυτήν.

«Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της ΑΔΕΔΥ στο θέμα της αξιολόγησης ρίχνει «νερό στον μύλο» των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων, που ονειρεύονται ένα απαξιωμένο και συρρικνωμένο Δημόσιο», τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γρηγόρης Θεοδωράκης, συζητήθηκε και το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το μητρώο επιτελικών στελεχών, η αναδιάρθρωση δομών και διαδικασιών, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και η νέα διαδικασία κινητικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ