Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

«Συνεργασία των μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος»», είπε ο Κοντονής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η Ελλάδα είναι διαθέσιμη να προσφέρει πληροφορίες και στοιχεία, αλλά θα πρέπει και τα άλλα κράτη, ιδίως όσον αφορά στο ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος», να προσφέρουν στοιχεία όποτε ζητείται από το ελληνικό κράτος και από το ελληνικό δημόσιο», διεμήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνονται συμβάσεις που αφορούν στην δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση τρομοκρατίας, καθώς και στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά., ο κ. Κοντονής επικεντρώθηκε στο σημείο του νομοθετήματος που αφορά στην σύμβαση της Βαρσοβίας για την συνδρομή των κρατών στις εισαγγελικές έρευνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπως επισήμανε, είναι απαραίτητο – στο πλαίσιο του ενιαίου δικαστικού χώρου που δημιουργείται στην ΕΕ – να συμβάλλουν όλες οι πλευρές στην διαλεύκανση υποθέσεων τέτοιου χαρακτήρα.

Ο κ. Κοντονής, προανήγγειλε εξάλλου την κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιφέρει αλλαγές σε άρθρα του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα του άρθρου 187 και 187Α για την εγκληματική οργάνωση και την τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως ανέφερε, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία στηρίζεται σε Οδηγία της ΕΕ και μάλιστα προ του 2009 για το οποίο έχει παρατηρηθεί η χώρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ