Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αποτελεί ευκαιρία αναστοχασμού της σχέσης ανθρώπου – φύσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Η κυβέρνηση επιχειρεί, κινούμενη σε ένα δυσμενές πλαίσιο, να εισάγει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας πολιτικής για το περιβάλλον και το χώρο» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και υπογραμμίζει πως, «οι αλλαγές για το περιβάλλον θα προκύψουν από τους πολίτες, τους επιστήμονες και τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας».

«Η φετινή “Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος” αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση, για τις καταστροφικές επιπτώσεις του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης στο περιβάλλον, για τις οικολογικές και δίκαιες εναλλακτικές που είναι αναγκαίες σήμερα, περισσότερο από ποτέ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Διεθνώς, η πολύπλευρη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κρίση που βιώνουμε οξύνει την περιβαλλοντική αδικία: γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση ενεργειακών, ορυκτών και άλλων φυσικών πόρων, αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και δεσμεύσεων για το περιβάλλον, υφαρπαγή των κοινών, δημοσίων αγαθών, υποβάθμιση φυσικών περιοχών και εμπορευματοποίηση δημοσίων χωρών. Τα αιτήματα και οι πολιτικές για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας, έχουν οπισθοχωρήσει υπό το βάρος νέων κερδοσκοπικών πιέσεων.

Στην Ελλάδα, επείγον κεντρικό ζητούμενο είναι παράλληλα σήμερα η ανασυγκρότηση ενός δικαίου, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, μοντέλου στην οικονομία, που θα δημιουργήσει μακροχρόνια απασχόληση και ευημερία. Ένα μοντέλο που θεωρούμε μπορεί να βασιστεί στο μοναδικό “συγκριτικό πλεονέκτημα” που αποτελεί το σημαντικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί, κινούμενη σε ένα δυσμενές πλαίσιο, να εισάγει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας πολιτικής για το περιβάλλον και το χώρο: την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, την προστασία των φυσικών περιοχών, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στις κατευθύνσεις της κυκλικής οικονομίας, την πράσινη ενεργειακή μετάβαση και πιο ισχυρές δημόσιες δομές περιβαλλοντικού και χωρικού σχεδιασμού και ελέγχου.

Οι ρήξεις, οι τομές με το προηγούμενο, χρεοκοπημένο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης του “εκτός σχεδίου” τουρισμού, των ανεξέλεγκτων χωματερών, των επιφανειακών εξορύξεων, των κοινωνικά ασύμφορων “μεγάλων έργων” εξακολουθούν να είναι αναγκαίες.

Σήμερα και στο μέλλον, οι αλλαγές θα προκύψουν μέσα από τη δράση των ενεργών πολιτών, των περιβαλλοντικών κινήσεων, της επιστημονικής κοινότητας μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ