Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Να προφυλάξει το κύρος του» ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο Πουλάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του ανώτατου δικαστηρίου με θέμα την «τοπική αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», άφησε αιχμές κατά του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαρροή της απόφασής του για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των ΟΤΑ, πριν την επίσημη δημοσίευσή της.

Όπως σημείωσε, «το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να προφυλάξει και το ίδιο το κύρος και το ρόλο του ως ένα από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ώστε να μην επιτρέπει και την ελάχιστη ακόμα, έστω και άδικη, υπόνοια ότι κρίνει και κινείται με εξωνομικά και εξωδικαστικά κριτήρια και κίνητρα».

Ο κ. Πουλάκης πάντως, διαβεβαίωσε ότι «το σκεπτικό και το διατακτικό της απόφασης, όταν αυτή γίνει επισήμως γνωστή, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το υπουργείο, το οποίο θα φροντίσει για την επίλυση του υπαρκτού κοινωνικού προβλήματος, με σεβασμό στα όρια που θα θέτει η κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Σημαντική πρόκληση -σημείωσε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ- είναι η ένταξη της ορθής, χρηστής και βιώσιμης δημοσιονομικής διαχείρισης στην κανονικότητα της αυτοδιοικητικής πρακτικής.

«Τα υφιστάμενα δημοσιονομικά εργαλεία εισήχθησαν στην ελληνική έννομη τάξη, με τρόπο βίαιο και υπό την απειλή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας» ανέφερε ο κ. Πουλάκης.

Ωστόσο, «είναι πλέον η στιγμή, όσο πλησιάζουμε και στη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να συζητήσουμε για το πώς η μέριμνα περί της δημοσιονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ θα αποσυνδεθεί από το πλαίσιο της λιτότητας και της επιτροπείας και θα ενταχθεί στις αυτονόητες προϋποθέσεις μίας σύγχρονης, χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης» σημείωσε, συνδέοντας μάλιστα τη συζήτηση αυτή και με τον εν εξελίξει δημόσιο διάλογο για τον νέο «Καλλικράτη».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ