Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

“Αναμένουμε καθαρή λύση εντός Ιουνίου”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με Ράτας (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι κύριοι Τσίπρας και Ράτας αναφέρθηκαν διεξοδικά στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., όπως το προσφυγικό και η ένταση στα Βαλκάνια
  • Αμφότεροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη χαλάρωσης των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων

Συνάντηση με τον εσθονό ομόλογό του, Γιούρι Ράτας, είχε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως εντός του Ιουνίου περιμένουμε «καθαρή λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους». 

Οι κύριοι Τσίπρας και Ράτας αναφέρθηκαν διεξοδικά στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε., όπως το προσφυγικό και η ένταση στα Βαλκάνια ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη χαλάρωσης των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Αναλυτικά τα όσα είπαν: 

«Είχαμε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για τα ευρωπαϊκά θέματα, ενόψει της ανάληψης από την Εσθονία, το επόμενο εξάμηνο, της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Εσθονία θα αναλάβει την Προεδρία σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη, αλλά και η ευρύτερη γειτονιά μας, βρίσκονται μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις, τις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες προσδοκούν να αντιμετωπίσουμε με ένα νέο όραμα και με ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες.

Και, βέβαια, αυτό το νέο όραμα μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση μιας σταθερής ευρωζώνης. Στη βάση της οικοδόμησης της σταθερότητας και της ουσιαστικής εξόδου της Ευρώπης και της ευρωζώνης από την οικονομική κρίση που τόσο ταλαιπώρησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και την Ελλάδα – ήταν στο επίκεντρο – αλλά, στο σύνολό της, την ευρωζώνη.

6c5f2f13255ffd5eb143211ef00db150

Υπό αυτή την έννοια, προσδοκούμε η ανάληψη της Προεδρίας να γίνει μετά και από μια απόφαση, που αναμένεται μέσα στον Ιούνιο, τον τελευταίο μήνα πριν η Εσθονία αναλάβει, για την οριστική διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, μέσα από μια καθαρή λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

 Στο πλαίσιο αυτό, εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην προτεραιότητα της εσθονικής Προεδρίας για αειφόρο ανάπτυξη, δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς, με εξάλειψη των ανισοτήτων και με ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και εργασία για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

Συζητήσαμε, επίσης, για την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και των προσφυγικών ροών και τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου που να στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης.

Παράλληλα, υπογραμμίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, με σκοπό να προάγει ουσιαστικά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στη βάση πάντοτε του διεθνούς Δικαίου.

Από πλευράς μου, είχα την ευκαιρία να τονίσω την αποφασιστικότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στο Αιγαίο ιδιαίτερα. Ενώ, ταυτόχρονα, εξέφρασα την αποφασιστικότητά μας, παρά τις προκλήσεις, και στο να διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους του διαλόγου με τη γείτονά μας, Τουρκία.

Επίσης, εξέφρασα τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό ζήτημα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Δεν παρέλειψα να εκφράσω βέβαια και την απογοήτευσή μου για την παρελκυστική στάση που κρατά η γείτονα χώρα, η Τουρκία, και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει την ίδια πολιτική βούληση που επιδεικνύουμε εμείς, προκειμένου να συζητήσουμε και να λύσουμε τα σημαντικά θέματα, να κάνουμε βήματα γεφύρωσης των διαφορών σε σημαντικά θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Συζητήσαμε, βεβαίως, με τον Εσθονό Πρωθυπουργό – ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αργότερα την Κύπρο, σήμερα μέσα στην ημέρα και να συναντηθεί και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, που δίνει μια σκληρή μάχη για να κρατήσει ζωντανό το διάλογο στο κυπριακό ζήτημα – και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και υπ’ αυτή την έννοια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και να φροντίσουν το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές εξελίξεις, να μείνει ο διάλογος ανοιχτός, αλλά να γίνουν και ουσιαστικά βήματα.

Συζητήσαμε, βεβαίως, με τον κύριο Πρωθυπουργό και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όχι μόνο στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, αλλά τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων. Ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου κοινή μας βούληση είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Ράτας: Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Εσθονία και την Ελλάδα είναι στενότατες

Από την πλευρά του ο Γιούρι Ράτας τόνισε: «Είναι μεγάλη η χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Επί τη ευκαιρία της προετοιμασίας της εσθονικής Προεδρίας, βρέθηκα εδώ για να παρουσιάσω τις προτεραιότητες στον πολύ καλό συνάδελφό μου, τον Αλέξη Τσίπρα. Στις συναντήσεις μας, συζητήσαμε για τις προτεραιότητες κατά το β΄ εξάμηνο του 2017 καθώς επίσης και την εφαρμογή των κοινών θέσεων αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ και της ενότητάς της. Οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Εσθονία και την Ελλάδα είναι στενότατες. Η Εσθονία εκτιμά ιδιαιτέρως τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η συνεργασία μας στην μετεγκατάσταση των προσφύγων ήταν πολύ επιτυχημένη. Έχουμε μετεγκαταστήσει ένα 64% και έχουμε δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία σε αυτό.

Πιστεύω πως είναι θεμελιώδους σημασίας να δείξουμε ότι η ΕΕ, το 2017, είναι ενωμένη και δουλεύει αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, όμως είναι πιο σημαντικό να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ξέρουμε πως πρέπει να δείξουμε ξανά και ξανά και ξανά ότι η Ε.Ε. είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών μας και αποτελεί την απάντηση στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ο ρόλος της Προεδρίας είναι να αναζητήσει έναν κοινό παρανομαστή και μια ισορροπία –τη βέλτιστη ισορροπία – ανάμεσα στο νέο και το συμβατικό, στο ρίσκο και την ασφάλεια, στο μεγάλο και το μικρό, τον Βορρά και τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ