Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Κατρούγκαλος: Το επόμενο διάστημα η τελική απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τελική απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Όπως σημειώνει, η πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς ήταν να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο, «αυτό που εμείς θεωρούμε έντιμο συμβιβασμό, στο οποίο περιλαμβάνονται προφανώς και τα ζητήματα του χρέους». Υπογραμμίζει ότι η διευθέτηση του χρέους είναι προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα από το 2019, «συνεπώς», προσθέτει, «αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, οπότε η εφαρμογή των μέτρων ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, έχουμε πολύ χρόνο για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν ν στις δικές τους δεσμεύσεις και οι εταίροι μας, αφού εμείς μέχρι στιγμής έχουμε ανταποκριθεί στις δικές μας».

Για το θέμα με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής των δεδουλευμένων τους, ενώ δηλώνει εντυπωσιασμένος με το γεγονός ότι ελάχιστοι -όπως διευκρινίζει- δικαστές «γίνονται επίορκοι παραβιάζοντας ένα ρητό άρθρο του Ποινικού Κώδικα που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των όσων συζητούνται στη μυστική διάσκεψη».

Αναφερόμενος τέλος στον νόμο που φέρει το όνομά του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημειώνει ότι οι χαμηλές συντάξεις και οι υψηλές εισφορές αντανακλούν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά εξηγεί ότι η συμβολή της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό είναι ότι επέλυσε τη δομική αιτία των ελλειμμάτων, δηλαδή την αναντιστοιχία εισφορών και παροχών.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ