Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Ν. Παππάς: Πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θέλουν καθαρή λύση στο Eurogroup για την Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ζητάμε μια καθαρή λύση για το θέμα του χρέους και οι αντιευρωπαϊκές φωνές μπαίνουν στην απομόνωση» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παππάς είπε ότι είναι βέβαιος ότι θα επικρατήσει ο ρεαλισμός και η ωριμότητα στο επόμενο Eurogroup, καθώς είναι πολλαπλάσιες οι φωνές στην Ευρώπη που θέλουν μια καθαρή λύση.

Ο κ. Παππάς κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα του χρέους και να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

«Αυτό το θεωρώ αυτονόητο» είπε και πρόσθεσε πως έχουν υποχρέωση να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο θέμα του χρέους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές τους οικογένειες.

Χαρακτήρισε μάλιστα θετική την πρωτοβουλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά να στείλει επιστολή για το χρέος στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

«Έχουν υποχρέωση να το κάνουν αυτό» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι παραμένει εγκλωβισμένος στη λογική της αριστερής παρένθεσης του Αντώνη Σαμαρά.

Διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

«Ο νόμος και το Σύνταγμα ορίζει ότι το ΕΣΡ πρέπει να προχωρήσει άμεσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όχι αύριο, χθες. Ουδείς από εμάς μπορεί να ξεφύγει από αυτό» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Αν ορισμένοι θεωρούν ότι θα κατακλέψουν την ΕΡΤ και τον πολυπλέκτη ώστε να αυξηθούν οι άδειες για τους ιδιωτικούς σταθμούς, να το ξεχάσουν, ανέφερε.

Όσον αφορά τον αριθμό των αδειών ο κ. Παππάς είπε «ότι η απόψή μας που έχει κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο είναι για τέσσερα κανάλια. Λέω όμως ότι θα δείξουμε την απαραίτητη ευελιξία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πάρα πολύ γρήγορα» .

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει άδειες προσωρινής λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. «Κανένας από αυτή την κυβέρνηση δεν θα υπέγραφε το αίσχος των «βεβαιώσεων προσωρινής λειτουργίας» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Παππάς είπε πως είναι βέβαιος ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ΕΣΡ δεν θέλουν να καταγραφούν στην ελληνική ιστορία όπως οι προκάτοχοί τους και υπογράμμισε πως η σαφώς διατυπωμένη άποψη είναι ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ήδη.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει επιλέξει να υπηρετεί ως κόμμα ένα πολύ συγκεκριμένο σύμπλεγμα συμφερόντων. «Υπάρχει μια λεπτή γαλάζια γραμμή που την ενώνει με αυτούς που θέλουν να λυμαίνονται μονίμως τον τηλεοπτικό αέρα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «νομίζουν κάποιοι ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν αενάως με όρους κλειστού κλαμπ». 

Ερωτηθείς για την εξαγορά του 19,6% του «Μέγκα» από τον Ιβάν Σαββίδη, ο κ. Παππάς είπε ότι πρόκειται για «μια πράξη επιχειρηματιών με επιχειρηματικά κριτήρια και πέραν τούτου ουδέν».

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως το προσεχές διάστημα θα έρθει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα θεσπίζει ότι η κρατική διαφήμιση θα κατανέμεται σε ποσοστό 70-30. Το 30% θα δίνεται στα περιφερειακά μέσα και μάλιστα θα προβλέπονται και σχετικές κυρώσεις για τους φορείς της κρατικής διαφήμισης. Κάλεσε τα κρατικά μέσα να διεκδικήσουν αυτό το ποσοστό.

Ο κ. Παππάς είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει μονοπώλιο στις μετρήσεις τηλεθέασης και θα πρέπει το θέμα αυτό να αντιμετωπιστεί με αξιοπιστία.

Σε ότι αφορά το διαδίκτυο ανέφερε ότι έχουν ελεγχθεί και ταυτοποιηθεί πάνω από 400 ιστοσελίδες και μόνον αυτές θα έχουν πλέον πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ