Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τον τρόπο επιλογής διευθυντών σχολείων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ένταση «με το καλημέρα» στη συζήτηση στη Βουλή για την εκπαίδευση
  • Αξιοκρατικό το σύστημα επιλογής διευθυντών, λέει η κυβέρνηση
  • Απόσυρση και αυταρχική λογική της κυβέρνησης, ζητά η ΝΔ
  • Στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας και η λειτουργία ισλαμικού τεμένους
  • Τροπολογία από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο να υπεραμύνεται του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, κάνοντας λόγο για ένα αξιοκρατικό διαφανές και αντικειμενικό σύστημα και την εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως να ζητά την απόσυρσή του, ώστε να γίνει δημόσια διαβούλευση και να κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και λογική κομματοκρατίας άνοιξε η αυλαία στην Ολομέλεια της βουλής της συζήτησης του νομοσχεδίου για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στα θέματα της εκπαίδευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Από τα σπλάχνα των εκπαιδευτικών η επιλογή διευθυντών

«Η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων πρέπει να είναι από τα σπλάχνα των εκπαιδευτικών, να έχουν διδακτική εμπειρία στη σχολική τάξη και την σχολική μονάδα» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπερτιμούμε τα επιστημονικά προσόντα».

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «κουβέντα δεν κάνει για τη συνάφεια και την καθαρότητα των πτυχίων», ενώ καταλόγισε μεγάλες ευθύνες τόσο στην ίδια όσο και στο ΠΑΣΟΚ, για τη διάλυση της εκπαίδευσης, όπως είπε, και για το αναξιοκρατικό σύστημα που εγκαθίδρυσαν.

15bc8b69f5369413e5b477f4c982f55a

«Μην μας κατηγορείτε ότι θέλουμε να επιλέξουμε τους δικούς μας διευθυντές, γιατί για το παρελθόν υπάρχει πληθώρα καταγγελιών. Η ΝΔ λέει όχι στην αξιολόγηση και μιλά για διάλυση της εκπαίδευσης, όταν αυτή ήταν που το 2013 προχώρησε σε μαζικές απολύσεις» τόνισε ο κ. Στέφος.

Αναφερόμενος στο άρθρο 5 για το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, ο κ. Στέφος, αφού σημείωσε ότι σύντομα αποπερατώνεται το κτίριο, τόνισε ότι από το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος Γιαννάκου προέκυψαν αλλαγές και κρίθηκε σκόπιμο να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία λειτουργίας του.

«Το κράτος δεν νοιάζεται τόσο πολύ για την εκπαίδευση, γιατί θα είναι επικίνδυνο για το κράτος. Δεν το είπε αναρχικός ή κομμουνιστής αλλά ο Μάνος Χαζηδάκις» σημείωσε, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Στέφος.

ΝΔ: Προχειρότητα, ανικανότητα και πρακτική ψηφίζω – ξεψηφίζω

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, καταλόγισε στη κυβέρνηση «προχειρότητα, ανικανότητα και πρακτική ψηφίζω – ξεψηφίζω απαξιώνοντας κάθε νομιμότητα».

e6e4755a3520916ba64c4240ba0de5fa

«Δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση, αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι προκαταλάβατε την κοινοβουλευτική διαδικασία, εκδίδοντας δελτίο τύπου που αποκάλυπτε ότι ήταν ειλημμένη η απόφαση σας, μια μέρα πριν την κατάθεση του, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να μεριμνήσουν» ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών, τα κριτήρια μοριοδότησής τους, στα οποία περιλαμβάνεται και η συνέντευξη, καθώς και τη θεσμοθέτηση έκφρασης γνώμης των διδασκόντων.

«Εμείς θέλουμε τον άξιο, όχι τον αρεστό. ‘Ένα σχολείο που να βασίζεται στην αξιολόγηση, στην αριστεία των πολλών και όχι των λόγων και στην ενίσχυση της αυτονομίας. Εσείς θέλετε ένα σχολείο χωρίς αξιολόγηση. Για εσάς σημασία έχει πρωτίστως η αρχαιότητα και όχι τα επιστημονικά προσόντα» υποστήριξε.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της «είναι σαφώς υπέρ της λειτουργίας μουσουλμανικού τέμενους και γιατί είναι υπέρ της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γιατί ελπίζουμε ότι θα εξαλείψει παράνομους χώρους λατρείας που αυξάνονται επιθετικά».

Τροπολογία από 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, με την υπογραφή 28 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στη Βουλή τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και αφορά την κρίση για την τέλεση ή μη πειθαρχικών παραπτωμάτων εκ μέρους εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ