Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

«Εργαζόμαστε για μία έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία», λέει ο Βούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει άλλη προτεραιότητα από το να  κρατηθεί η κοινωνία όρθια, τονίζει ο ΠτΒ 
  • “Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα”

«Οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού.

Τόνισε ότι «η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους», διότι διαφορετικά όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία.

Κι αυτό, συμπλήρωσε, γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Δίνει τη δυνατότητα και με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα.

817919584f6b38f3c3cda10686ce01ed

“Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους”, σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

Ελήφθησαν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με την απόφαση του Δεκεμβρίου του Eurogroup και τώρα πρέπει να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είτε το πεις επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς, ώστε το χρέος να καταστεί μικρότερο και βιώσιμο αλλιώς θα υπονομεύεται στο διηνεκές κάθε θετικό βήμα.

Η χρονοκαθυστέρηση δεν βοηθάει, γιατί διαμορφώνονται αντίρροπες δυνάμεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν υπεύθυνη, ούτε για μια μέρα καθυστέρησης και πόσο μάλλον από τώρα και έως τις 15 Ιουνίου.

Εάν δείτε σήμερα τον γερμανικό Τύπο, τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην Ευρώπη είναι καταθλιπτικά μονομερείς στην επίρριψη των ευθυνών προς την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Βουλής ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έχει αλλάξει, και έχουν διαμορφωθεί συνεργασίες χωρών όπως η συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Μιλώντας για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ εκτίμησε, πως “θεωρίες για χριστιανικά και μουσουλμανικά τόξα είναι επικίνδυνες”.

Ο κ. Βούτσης άσκησε επίσης μεταξύ άλλων έντονη κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι δε μπόρεσε να αντιληφθεί ότι πράγματι αυτό το πακέτο των μέτρων, περιέχει το στοιχείο να κρατηθεί η κοινωνία όρθια μετά το τέλος του προγράμματος και να μην υπάρχει άλλο πρόγραμμα με επιπλέον υποχρεώσεις. Κι αυτό γιατί στα περισσότερα μέτρα διαφωνεί επί της ουσίας, διότι έχει άλλες προτεραιότητες.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ