Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Το παρασκήνιο πίσω από τη «στροφή» Μητσοτάκη για χρέος και ποσοτική χαλάρωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στροφή 180 μοιρών στη ρητορική του σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας, αλλά και στην ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έκανε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

458bcfaa66405c9e4f082392de66c0caΣυγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ, προτάσσοντας ως «αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα» τη λύση για το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσηςέβαλε για πρώτη φορά στο «κάδρο» τις ευθύνες των δανειστών, αλλά και τη -μέχρι τώρα- μη τήρηση των δεσμεύσεών τους σχετικά με τα κορυφαία αυτά ζητήματα.

«Και δεν επιτρέπεται σήμερα στους Ευρωπαίους εταίρους, η μειωμένη αξιοπιστία της σημερινής Κυβέρνησης να αποτελεί άλλοθι για να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ αναγκάστηκε να προβεί σε μετατόπιση θέσης, ιδιαίτερα μετά την «ομοβροντία» γερμανικών δημοσιευμάτων που έθεταν στο στόχαστρό τους τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αμετακίνητη θέση του και για τα εμπόδια που έβαλε στο Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

5d1f12ff1d1200ac6b5befc1101e5f76Ωστόσο, δεν ήταν μόνο τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που υποχρέωσαν τη ΝΔ να αναδιπλωθεί και να πάρει μια τελείως διαφορετική θέση από αυτή που κρατούσε το προηγούμενο διάστημα. Ρόλο έπαιξε και η χθεσινή παραδοχή Σόιμπλε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup, όχι λόγω ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης όπως διατείνονταν η ΝΔ, αλλά λόγω της διαφωνίας του με το ΔΝΤ:

Δεν επετεύχθη συμφωνία «λόγω της απόκλισης απόψεων στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους -το οποίο είναι σχετικά περίπλοκο- δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την συγκατάθεση του ΔΝΤ χτες», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες Τρίτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Συνυπολογίζοντας τα προαναφερθέντα, από το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, κρίθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον αρκετός «χώρος» για επίρριψη ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση, καθότι κάτι τέτοιο θα κατέληγε, είτε σε νέο στρατηγικό αδιέξοδο στην καλύτερη περίπτωση, είτε σε αυτογελοιοποίηση στη χειρότερη…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ