Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Εξεταστική για την Υγεία: Το άνοιγμα των λογαριασμών της διοίκησης του «Ερ. Ντυνάν» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το άνοιγμα των λογαριασμών των μελών της διοίκησης του «Ερρίκος Ντυνάν» ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής για την Υγεία, ενώ όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην κλήση του πρ. προέδρου του νοσοκομείου, Ανδρέα Μαρτίνη, ο οποίος είναι προφυλακισμένος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε και στο μνημόνιο με το οποίο επί υπουργίας Γεωργιάδη δρομολογήθηκε το ξεπούλημα του «Ερρίκος Ντυνάν». Ο Σπ. Λάππας τόνισε ότι πρέπει να διανεμηθεί το κείμενο και εκτίμησε πως αποδεικνύεται ότι ο Αδ. Γεωργιάδης λειτούργησε υπέρ της τράπεζας.

Αναφερόμενος στην πώληση του Ντυνάν έκανε λόγο για «μεθόδευση τριών υπουργών» επισημαίνοντας ότι ο Αν. Λοβέρδος απαξίωσε το νοσοκομείο («διόρισε ως υπεύθυνο τύπου τον Λιαρόπουλο που με δημοσιεύματα απαξίωνε το Ερρίκος Ντυνάν», σημείωσε), ο Αδ. Γεωργιάδης μεθόδευσε την πώληση και ο Μ. Βορίδης αμνήστευσε τους υπεύθυνους.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι μέλη της διορισμένης διοίκησης του Ντυνάν (οι Νίκας και Πανεθυμιτάκης που είναι συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη…) «την επόμενη του πλειστηριασμού μεταπήδησαν στην ΗΜΙΘΕΑ που ήταν η αντίδικος του Ερρίκος Ντυνάν» και γι’ αυτό πρότεινε το άνοιγμα των λογαριασμών των μελών του ΔΣ.

Στην Εξεταστική Επιτροπή μετέχουν, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Δημήτρης Βέττας, Στάθης Γιαννακίδης, Ιωάννης Γκιόλας, Αννέτα Καββαδία, Σπύρος Λάππας, Δημήτρης Μάρδας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μορφίδης, Αντώνης Μπαλωμενάκης, Θανάσης Παπαδόπουλος και Χαρίλαος Τζαμακλής. Από τη ΝΔ θα μετέχουν οι Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης και Χρήστος Μπουκώρος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Εύη Χριστοφιλοπούλου, από τη Χρυσή Αυγή ο Ηλίας Κασιδιάρης, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, από την Ένωση Κεντρώων η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές ο Νίκος Νικολόπουλος.

H προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και την υποβολή του πορίσματός της ορίζεται σε τρεις μήνες από τη συγκρότησή της.

Στις 12 Απριλίου, με 187 «ναι», η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 621Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Εξεταστικής Αντώνης Μπαλωμενάκης ζήτησε καταρχήν από τα μέλη της Επιτροπής «εχεμύθεια και διαφύλαξη των στοιχείων που περιέρχονται στην επιτροπή» και επισήμανε ότι «υπάρχει μια δυστοκία στην αποστολή εγγράφων από το «Ντυνάν».

Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης, στην εισήγηση του, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, «πολύ κρίσιμο και πιθανόν καταλυτικό ρόλο για την ορθή εκτίμηση της υπόθεσης έχει ένα “τριμερές σύμφωνο με ρήτρα εμπιστευτικότητας”», το οποίο «υπογράφηκε μεταξύ (α) του Υπουργείου Υγείας που, κατά τη διατύπωση εκπροσωπήθηκε από τον τότε Υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη (β) της Τράπεζας Πειραιώς, που εν τέλει έγινε μέσω της θυγατρικής της ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου και (γ) του νοσοκομείου ΝΤΥΝΑΝ».

Για το συγκεκριμένο “μνημόνιο κατανόησης“, επισήμανε ο κ. Μπαλωμενάκης, υπάρχει η καταγγελία του Ανδρέα Μαρτίνη, που περιέχεται σε ανακριτική πράξη, ότι περιγράφει ρητά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για να εκποιηθεί το νοσοκομείο και ότι με αυτό προσυμφωνείται η διενέργεια του πλειστηριασμού του 26ης Σεπτεμβρίου του έτους εκείνου ο οποίος κατέστη δυνατός με μια σειρά ενεργειών που επακολούθησαν.

Ακόμη ανέφερε ότι σύμφωνα με τη δικογραφία το έγγραφο φέρεται να έχει αριθμό πρωτοκόλλου 62 και ημερομηνία 28-3-2014, ενώ σε μια παλιότερη απάντησή του το τότε ΔΣ λέει καθαρά ότι «κατόπιν προτάσεως του κ. Γεωργιάδη» το έγγραφο δεν πρωτοκολλήθηκε. «Εάν εν τέλει το ΔΣ δεν μας το αποστείλει, ενδεχομένως ισχυριζόμενο ότι ο αριθμός που προαναφέρω ως αριθμό πρωτοκόλλου δεν αντιστοιχείται προς τις εγγραφές που υπάρχουν στο αρχείο του ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο τότε θα πρέπει να αναζητηθεί από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη», προσέθεσε ο ο πρόεδρος της Εξεταστικής και αναφερόμενος στον Ανδρέα Μαρτίνη πρότεινε στο σώμα «να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής να καταθέσει ό,τι γνωρίζει».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς έκανε μία αναδρομή της πορείας του «Ερρίκος Ντυνάν» και υποστήριξε ότι πριν την πώληση του νοσοκομείου υπήρξαν 1.050 άτομα προσωπικό απλήρωτο, συνεχείς κινητοποιήσεις εργαζομένων, κλίμα δυσπιστίας στον κόσμο για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), στοιχεία κακοδιαχείρισης από την πλευρά της διοίκησης και συνεχείς κρατικές επιχορηγήσεις για να μπορεί να κρατηθεί ως νοσοκομείο.

«Μετά τα παραπάνω και για την εξυγίανση του νοσοκομείου το υπουργείο Υγείας με απόφαση του Ειρηνοδικείου διόρισε προσωρινό ΔΣ» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση του υπουργού Υγείας κρίθηκε αναγκαία από το δικαστήριο λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του Ερρίκος Ντυνάν».

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 623Ο κ. Γεωργαντάς υποστήριξε ότι «παραχωρήθηκε σε στρατηγικό επενδυτή μετά από διεθνή διαγωνισμό και υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου και του ΕΕΣ» και υπεραμύνθηκε της εμπλοκής του υπουργείου Υγείας «για την προάσπιση του Δημοσίου». Τέλος ο κ. Γεωργαντάς συμφώνησε να κληθεί ο Ανδρέας Μαρτίνης στην Επιτροπή για να καταθέσει και επιφυλάχθηκε για το άνοιγμα λογαριασμών προσώπων «μόνο εάν υπάρξουν αποδείξεις».

Η εισηγήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, ζήτησε να κληθεί στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης ως «2ος ή 3ος μάρτυρας», όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να έχουν προηγηθεί άλλες καταθέσεις. Επίσης πρότεινε δύο από τα τρία μέλη (καθώς το ένα δεν βρίσκεται στη ζωή) που τοποθετήθηκαν επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου στο ΔΣ του Ντυνάν, και στα οποία αναφέρθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, να κληθούν και αυτά να καταθέσουν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφιλοπούλου θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα πρακτικά τα έγγραφα με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την οποία συγκαλούσε, όπως είπε, ο τότε υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ώστε να έχει τις αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων.

Τέλος, ζήτησε, αφενός να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που έγιναν για το Μνημόνιο μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του στρατηγικού επενδυτή και αφετέρου να κληθούν να καταθέσουν στην επιτροπή οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας. Τέλος υποστήριξε ότι το άνοιγμα λογαριασμών να ζητηθεί από την Επιτροπή μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις.

Από την Ένωση Κεντρώων η εισηγήτρια Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έκανε λόγο για ξεκάθαρη διαπλοκή στην υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν και ζήτησε από την Επιτροπή να κληθούν τόσο ο Ανδρέας Μαρτίνης όσο και οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ που έτυχαν δωρεάν νοσηλείας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Επίσης ζήτησε να κληθούν και τα 23 μέλη του ΔΣ που συμφώνησαν στην μεταβίβαση του Ερρίκος Ντυνάν στον συγκεκριμένο στρατηγικό επενδυτή.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος αναφέρθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ Γιώργο Σούρλα που ζητούσε, «αντίθετα από τη ΝΔ» -όπως είπε χαρακτηριστικά-, «την απόδοση των ευθυνών για το Ερρίκος Ντυνάν» και πρότεινε να κληθεί να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εταιρεία του στρατηγικού επενδυτή αφήνοντας υπόνοιες πως ενώ είχε μικρό μετοχικό κεφάλαιο βρήκε χρήματα για την εξαγορά και κατήγγειλε ότι την ημέρα του πλειστηριασμού μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία «Ημιθέα» θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς κατέθεσε προσφορά. «Όταν μιλήσει ο Μαρτίνης θα λυθούν όλες οι απορίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς υποστήριξε καταρχήν στην εισήγησή του ότι «δεν είναι σωστό να βλέπουμε δικογραφίες σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων» και ζήτησε να κληθούν ο κ. Μαρτίνης και άλλοι μάρτυρες στην Εξεταστική.

Τέλος ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, στην εισήγησή του ζήτησε να «γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα χρήματα από την υπόθεση Ντυνάν», να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών των εμπλεκομένων, να κληθούν στην επιτροπή ο Ανδρέας Μαρτίνης, όλοι όσοι εμπλέκονται -και οι τέως υπουργοί Υγείας, αλλά και οι τέως πρωθυπουργοί-, καθώς και οι ορκωτοί λογιστές που υπέγραφαν τους ισολογισμούς του νοσοκομείου. Τέλος για το μνημόνιο που συνήφθη μεταξύ της θυγατρικής της Πειραιώς «Ημιθέα», και του υπουργείου Υγείας ζήτησε να διαβαστεί και να ακουστεί «σε όλο της το μεγαλείο».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ