Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τις αλλαγές στην εκπαίδευση (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον χαρακτήρα του επείγοντος
  • Υπεραμύνθηκε της διαδικασίας του επείγοντος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου
  • Θα ολοκληρωθεί αύριο με φορείς το πρωί και την ψήφιση επί της αρχής και των άρθρων, το απόγευμα

Άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον χαρακτήρα του επείγοντος, η συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης.

1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 59

Υπεραμυνομένος της διαδικασίας του επείγοντος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, επεσήμανε ότι προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 4327/15 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν άμεσης παρέμβασης, όπως η παράταση της θητείας των μονοπρόσωπων οργάνων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση -η οποία λήγει- τα επαγγελματικά λύκεια και η δημιουργία του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου και του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, που τόνισαν, μεταξύ άλλων, ότι οι προθεσμίες λήγουν για τη θητεία των διευθυντών και πιέζουν για να γίνουν οι τοποθετήσεις τους.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 106

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου και ότι νομοθετεί μέσω δελτίων τύπου, χωρίς συναίνεση και διάλογο.

«Αν έχετε τον παραμικρό σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία να το αποσύρετε, να το θέσετε σε δημόσια διαβούλευση για να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί και να το φέρετε με κανονική διαδικασία» ανέφερε.

«Καμία διαβούλευση δεν κάνατε, κανένα διάλογο, φέρνετε ένα νομοσχέδιο στο πόδι, έχετε τη λογική “ψηφίζουμε και ξεψηφίζουμε”», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Επικριτικοί για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση ήταν τόσο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, όσο και της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 127

Απαντώντας ο κ. Γαβρόγλου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι έστειλε επιστολή στη ΔΟΥ και την ΟΛΜΕ, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, καλώντας τις δύο Ομοσπονδίες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ψήφιση επί της αρχής και των άρθρων, αφού προηγηθούν το πρωί οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί φορείς που έχουν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ