Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Παπανάτσιου: Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως και θα απογοητευτεί η αντιπολίτευση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί το 2020 και θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021
  • Οι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Επίθεση εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση των μέτρων και των αντίμετρων της τεχνικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Θεσμοί.

Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως και θα απογοητευτεί η αντιπολίτευση γιατί η καταστροφή που προβλέπει δεν θα έρθει, είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής

Αναφερόμενη στο «βασικό φορολογικό μέτρο με αρνητική συνέπεια για τους πολίτες που είναι αντίθετο στη στρατηγική της κυβέρνησης» δηλαδή στη μείωση του αφορολόγητου, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι θα εφαρμοστεί το 2020 και θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.

«Έχετε θράσος οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μιλάτε για το αφορολόγητο που χάθηκε το 2013 για να μειωθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ υψηλά εισοδήματα. Υπάρχει μνήμη σε αυτή τη χώρα», είπε η υφυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι με το φορολογικό σύστημα που έφερε πέρυσι η κυβέρνηση ακόμη και με το συνδυασμό των μέτρων και αντιμέτρων που θα ισχύσουν από το 2020, οι επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 20.000 θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν με το σύστημα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και αυτοί είναι τουλάχιστον το 80% του συνόλου.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στα αντίμετρα τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα κλιμάκια ενώ η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται πλέον για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

Επίσης η υφυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων στην κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων, που σημαίνει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα είδαν ήδη τη μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες , από το 26% στο 22%.

Με το πρώτο αντίμετρο δε, η συνολική μείωση φτάνει γι’ αυτούς, στις 6 εκατοστιαίες μονάδες.

Στα νομικά πρόσωπα μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης από το 29% στο 26%.

«Περιμένουμε οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, να επιστρέψουν αυτό το μέτρο στην κοινωνία, με επενδύσεις και θέσεις εργασίας», είπε η κ. Παπανάτσιου.

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, «και είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση το κάνει».

«Σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 700 ευρώ, θα υπάρξει μείωση κατά 30%, με ανώτατο όριο μείωσης τα 70 ευρώ, για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η μείωση χορηγείται σε όσους αναλογεί ΕΝΦΙΑ έως 1.400 ευρώ», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το μέτρο αφορά το 84% των φορολογούμενων της πρώτης κατηγορίας και σχεδόν το 100% της δεύτερης.

«Πιστεύω ότι παρά τους άνισους συσχετισμούς διαπραγματευτήκαμε με πείσμα και συνέπεια στην αναπτυξιακή μας αντίληψη και ταξική μας τοποθέτηση. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει, διότι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ουδέτερο και τα αντίμετρα κατορθώνουν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τα μέτρα. Η δική μας στόχευση αποτυπώνεται στο σύνολο των θετικών μέτρων και η ταυτότητά μας βρίσκεται μέσα στα θετικά μέτρα των ελαφρύνσεων και της αύξησης της κοινωνικής προστασίας και των δικαιωμάτων των ανθρώπων της εργασίας», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ