Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Με 153 «ναι» η έγκριση του πολυνομοσχεδίου – «Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών πλέον»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο
  • Καταψήφισαν στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης
  • Σύσσωμο το Σώμα υπερψήφισε τα άρθρα 70 και 71, που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους βουλευτές
  • Ολοκληρώθηκαν στις 23:00 οι ομιλίες των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών
  • «Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την ψηφοφορία

Με 153 ψήφους «πέρασε» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τον δρόμο στην ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης που πρόκειται να επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Μόνη διαφοροποίηση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταγράφηκε από την Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ψήφισε «παρών» στο άρθρο 56 που αφορά τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Η επιστολή της προς το προεδρείο της Βουλής.

c99ef14c421f5d9f0fc08c44977ac34dΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.
«Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον είναι στιγμή να τηρήσουν και εκείνοι τις δεσμεύσεις τους και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.

«Με το αποτέλεσμα και της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Kώστας Ζαχαριάδης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν όλα τα άρθρα με εξαίρεση τα άρθρα 70 και 71 τα οποία προβλέπουν τη μείωση του ΦΠΑ σε αγροτοεφόδια αλλά και την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τους βουλευτές.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 281 βουλευτές, 19 ήταν απόντες, επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 153, «όχι» 128, «παρών» 3. 

Στα άρθρα 1-14 ψήφισαν «ναι» 154, «όχι» 127, στα άρθρα 15-35 «ναι» 153, «όχι» 128, στα άρθρα 36-45 «ναι» 154, «όχι» 127, στα άρθρα 46-55 «ναι» 153, «όχι» 128, στο άρθρο 56 «ναι» 152, «όχι» 128, «παρών» 1, στα άρθρα 57-61 «ναι» 153, «όχι» 128, στο άρθρο 62 «ναι» 154,«όχι» 127, στα άρθρα 53-69 «ναι» 153, «όχι» 128, στο άρθρο 70 «ναι» 280, «όχι» 1 και στο άρθρο 71 «ναι» 280, «όχι» 1 (ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης καταψήφισε).

Ο Νίκος Δένδιας και η  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απουσίαζαν από την ψηφοφορία, ευρισκόμενοι στο εξωτερικό. Με επιστολή του ο κ. Δένδιας αναφέρει, ότι στην ψηφοφορία θα ψήφιζε όπως η ΝΔ, όπως και η κυρία Ασημακοπούλου.

Οι τοποθετήσεις πολιτικών αρχηγών και βουλευτών ολοκληρώθηκαν στις 23.00 και αμέσως μετά ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία. Από τη διαδικασία απουσίαζε η κοινοβουλευτική ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:

Τσίπρας: Αν μετρούσαμε κάθε μεσοπρόθεσμο για μνημόνιο, αυτό θα ήταν το 40ό (video)

Μητσοτάκης: Είπατε πως θα σκίσετε τα μνημόνια και σήμερα τα υπογράφετε με τα δυο χέρια (video)

Γεννηματά: Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας του ελληνικού κράτους (video)

Κουτσούμπας: Η εργατική τάξη να σκεφθεί και να δράσει ταξικά (video)

Θεοδωράκης: Στ. Θεοδωράκης: Η Ελλάδα έπειτα από 3 μνημόνια παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια (video)

Καμμένος: Δεν μειώνονται οι αποδοχές στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας (video)

Λεβέντης: Η σημερινή συνεδρίαση δείχνει την 7ετή αποτυχία (video)

Οι ομιλίες των βουλευτών:

Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η φράση του πρωθυπουργού ότι «τα μηνύματα που παίρνω είναι τόσο θετικά που θα με αναγκάσουν να φορέσω και γραβάτα».

Επίθεση εναντίον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στην Ολομέλεια, τονίζοντας ότι «τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν πλήρως και θα απογοητευτεί η αντιπολίτευση γιατί η καταστροφή που προβλέπει δεν θα έρθει»

Για πορφυρογέννητους κολλεγίων που λοιδορούν τα σχολικά γεύματα“, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Για κρυφές επιβαρύνσεις πίσω από τα μέτρα, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Λίγο πριν το Eurogroup αρνείστε να στηρίξετε την προσπάθεια για το χρέος», κατηγόρησε τη ΝΔ ο Τσακαλώτος, ενώ εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει άρση των capital controls.

«Η συμφωνία σταθεροποιεί τη λειτουργία της οικονομίας και της χώρας, δίνει ορατότητα στη κοινωνία για βιώσιμη έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Η δική μας πολιτική έβαλε ανάχωμα στην κατάρρευση», τόνισε ο Πετρόπουλος.

«Η ΝΔ κινήθηκε με την ιστορία του χρέους και συμμάχησε με το διάολο», ανέφερε ο Σπίρτζης.

O Γιώργος Βλάχος της ΝΔ, εξέφρασε την ανάγκη να στηριχθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της για το χρέος.

«Διαπραγματευτήκαμε σε αυτή την περίοδο μέχρι τέλους, εντός ενός ασφυκτικού πλαισίου, στο οποίο κυριαρχούν δογματικές, νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις» είπε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Το μεσοπρόθεσμο 2018-21 είναι ο μοναδικός οδικός χάρτης εξόδου από την ύφεση», τόνισε ο Χουλιαράκης.

Διαβάστε ακόμα:

Το κουίζ για παιδιά που δεν θα μπορούσε να απαντήσει σωστά ο Κ. Μητσοτάκης (video)

Έντυπα διαμαρτυρίας πέταξαν από τα θεωρεία, νεολαίοι της ΛΑΕ (εικόνα)

Με το ίδιο πρωτοσέλιδο ανά χείρας Μητσοτάκης και Θεοδωράκης (εικόνες)

Καθυστερημένοι κάποιοι βουλευτές της ΝΔ

Μεθόδευση στην οργάνωση της συζήτησης στη Βουλή, κατήγγειλε η Γεννηματά

Πηγή βίντεο: left.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ