Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Στόχος η 7η Απριλίου για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης – Θεσμών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ημερομηνία – ορόσημο για την ελληνική κυβέρνηση η 7η Απριλίου 
  • Τα βλέμματα στρέφονται στο Euro Working Group της Πέμπτης
  • «Αγκάθι» η εμμονή του ΔΝΤ για τα εργασιακά

Συνεχίζονται οι συζητήσεις επί συζητήσεων κυβέρνησης – δανειστών με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέτει ως νέα ημερομηνία – ορόσημο την 7η Απριλίου που θα διεξαχθεί η άτυπη σύνοδος της Ευρωζώνης στη Βαλέτα της Μάλτας, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EwG) της Πέμπτης, 30 Μαρτίου.

Το EwG του οποίου προεδρεύει ο Τόμας Βίζερ θα προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου και θα εκτιμήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δεύτερη αξιολόγηση μετά τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου με τους πολιτικούς επικεφαλής των Θεσμών.

49322112a75e6e87172eca05101d4238

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και θα ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Aν υπάρξει τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) μέχρι τις 7 Απριλίου για το μνημόνιο της Ε.Ε., το επόμενο βήμα προβλέπει συνομιλίες για τον προσδιορισμό των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δανειστών.

Σημαντικότερο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση παραμένουν οι εμμονές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον τομέα των εργασιακών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ 

Ανοιχτό φέρεται επίσης να παραμένει το «μέτωπο» της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, καθώς οι εταίροι πιέζουν για πώληση του 40 % των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.

Θεωρούν ότι η μέθοδος των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ που επελέγη ως εργαλείο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ατελέσφορη, δεν πρόκειται να οδηγήσει στο στόχο που είναι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 από 90 % περίπου που είναι σήμερα και για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμοστούν δομικά μέτρα όπως η πώληση μονάδων.
Η ελληνική πλευρά πιέζει προκειμένου να εξαιρεθούν από το «πωλητήριο» τα υδροηλεκτρικά, όπως επίσης και να υποχρεωθούν οι ιδιώτες που θα αγοράσουν λιγνιτικά εργοστάσια, να διαθέτουν μέρος της ενέργειας που θα παράγουν σε διοικητικά καθορισμένες τιμές μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι το μοντέλο της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ ως μέσο για απελευθέρωση της αγοράς είχε συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά καταργήθηκε από την σημερινή και αντικαταστάθηκε από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Εμφανής είναι ωστόσο η ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή διάσκεψη της Ρώμης, καθώς συμπεριελήφθη στη διακήρυξη αναφορά για εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου σε όλες τις χώρες – μέλη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ