Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και ασφάλεια στο Αιγαίο στις συνομιλίες Μάτις – Καμμένου (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την εκτίμηση ότι «αρχίζει μία καινούργια ημέρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στον τομέα της άμυνας» και ότι «ενώ με την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι, ο ίδιος ο πρόεδρος είχε βοηθήσει, είχαν την αντίληψη περί παγκοσμιοποιήσεως, η νέα διοίκηση του Τραμπ αντιλαμβάνεται τον ιδιαίτερο ρόλο του έθνους – κράτους, όπως επίσης και την ιδιαιτερότητα που έχουν τα κράτη με ιστορία και ιδιαίτερους δεσμούς να αναπτύξουν συνεργασίες» έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις στην Ουάσινγκτον.

«Γνωρίζουν καλά ότι η στενή και η ιστορική συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και παράλληλα η δυνατότητα να μιλά την ίδια “γλώσσα” με τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε να εργαστούμε για την ειρήνη και τη δημοκρατία, όχι μόνο για μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

c886b96ee14d25826f4cb435a09cf691

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκάνια. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μιλά ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως ένα μέρος αυτού που ονομάζουμε “καθ’ ημάς Ανατολή”», συνέχισε.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «αυτό το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ηρεμία στην περιοχή και να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Ήδη έχουμε ανοιχτά μέτωπα στη Λιβύη και στη Συρία. Θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και να μην δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν».

0213ca6cdb1b7265df7b92da77b1185c

«Με την παρουσία της SNMG2 και των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή γνωρίζουν την παραβατικότητα από την πλευρά της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας «συνεχάρη την Ελλάδα για το ότι κρατάει το 2% στο “μπάτζετ” του ΝΑΤΟ. Του είπα ότι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό, αλλά έχουμε μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών και των υπουργών Οικονομικών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δουν και οι κυβερνήσεις μεταξύ τους».

dadef72c08730fa9bc283372ebd98f6d

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Δέχθηκε την πρόσκληση και μάλιστα μου έδωσε το χέρι του εκείνη τη στιγμή», όπως είπε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία, το ΝΑΤΟ με αιχμή τη βάση της Σούδας, τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκτασή της και τη σημασία της για τη Συμμαχία, στις πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και με τις τρίτες χώρες, με τη δημιουργία ασπίδας σταθερότητας σε συνεργασία προς τα νότια με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προς τα βόρεια με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

3c458c1a47d8a0cbc233646d90eb42e8

Επίσης συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση και η ανάγκη ενεργοποίησης της συμφωνίας SNMG2 του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, το φαινόμενο της εξάπλωσης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και η ανάγκη ελέγχου, ιδίως των πηγών, της παράνομης χρηματοδότησής της τρομοκρατίας και το πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά η Ελλάδα.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ξέρουν ότι η Ελλάδα από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί και παρέχει ό,τι χρειάζεται. Ήδη η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα σε αυτό», συμπλήρωσε.

7ef6e70322690d6973a737b676c771a3

Τέλος για τα εξοπλιστικά, ο κ. Καμμένος είπε ότι «εξηγήσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και ζητήσαμε από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει ένα πλάνο, ώστε από τη μία πλευρά να μπορέσει να εξοπλιστεί η Ελλάδα και από την άλλη χωρίς αυτό να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο».

fd3acf77ee10ee2f87f19d6ec84982be

4ad91c564521ed96d9d6fd40109c373d

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ