Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αγωγή Ψυχάρη κατά εργαζομένων του ΔΟΛ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι απλήρωτοι και σε επίσχεση εργαζόμενοι του ΔΟΛ κατά του Σταύρου Ψυχάρη, των γιων του (Ανδρέα και Παναγιώτη) και κατά πέντε ακόμα υψηλόβαθμων στελεχών του Οργανισμού
  • Ο εκδότης απάντησε με αγωγή κατά όσων εργαζομένων έχουν προβεί σε επίσχεση, με απώτερο σκοπό να αποφευχθεί η καταβολή των μισθών υπερημερίας αλλά και να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση.

Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με την αγωγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) σε βάρος εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Χρήστο Καραγιαννίδη.

2c824f9a73402e7852ff8f453ace3c5a
Χρήστος Καραγιαννίδης

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι η αγωγή κατατέθηκε προκειμένου να αποφύγει ο Οργανισμός την καταβολή των δεδουλευμένων και ρωτούν την υπουργό Εργασίας, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει «ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους».

«H εργοδοσία στρέφεται κατά δεκάδων εργαζομένων του ΔΟΛ, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη (22/3/17)» αναφέρουν οι ερωτώντες βουλευτές και προσθέτουν: «Σύμφωνα με αυτό, η καταφυγή των εργαζομένων στο συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίζεται ως καταχρηστική, με την αιτιολογία ότι έτσι υπονομεύονται οι πιθανότητες διάσωσης της εταιρίας. Ταυτόχρονα, η εργοδοσία υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν άσκησαν το δικαίωμά τους εντός των ορίων της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών. Αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι τουλάχιστον ανεδαφικός, καθώς στο συγκεκριμένο δικόγραφο προηγείται μια εκτενέστατη περιγραφή της μη πληρωμής και των μειώσεων μισθών που έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια»

«Το πλέον προκλητικό, όμως, σε αυτή την αγωγή είναι το γεγονός ότι η εργοδοσία Ψυχάρη αιτείται από το δικαστήριο, όχι μόνο την ακύρωση της επίσχεσης εργασίας αλλά και την επιβάρυνση των εργαζομένων με τα σχετικά δικηγορικά και δικαστικά έξοδα. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι, πέραν των άλλων, και η απώλεια του ειδικού επιδόματος που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Είναι προφανές ότι για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΟΛ δεν ευθύνονται οι μεσαία και χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι. Αντιθέτως, ευθύνη έχει η διεύθυνσή του, η οποία σύναπτε συμβόλαια ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοδημοσιογράφους.

Ως εκ τούτου, η εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στους απλούς εργαζόμενους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ως παράγοντας «υπονόμευσης». Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πίσω από αυτή τη κίνηση του ΔΟΛ ελλοχεύει ο κίνδυνος για γενίκευση της αυθαιρεσιών και των εκδικητικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων», καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ