Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Τα νέα έργα στις συνομιλίες του Σπίρτζη στη Σόφια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Hristo Alexiev και την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ Violetta Bulc
  • Ο κ. Σπίρτζης συμμετείχε στην Περιφερειακή Διάσκεψη για τις Επενδύσεις στις Μεταφορές

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, βρέθηκε στη Σόφια όπου συμμετείχε στην Περιφερειακή Διάσκεψη για τις Επενδύσεις στις Μεταφορές, που διοργάνωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Violetta Bulc και η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Μεταφορών των κρατών μελών Συνοχής της ΕΕ, των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών καθώς και ιδιωτικοί φορείς που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών.

Σε πολλές παράλληλες διασκέψεις, οι παριστάμενοι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα σχεδιασμού μεταφορικών συστημάτων, στρατηγικής επενδύσεων, νέων μηχανισμών χρηματοδότησης, προώθησης «καθαρών» μεταφορών κλπ.

9fe8220eecf302528d2d9cc6face3e53
Violetta Bulc

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο κ. Σπίρτζης είχε διμερή συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κ. Bulc, η οποία αντιλαμβάνεται πλήρως την σημασία της Ελληνικής πρωτοβουλίας για την σιδηροδρομική σύνδεση Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου, με παράλληλη ανάπτυξη των εμπορευματικών κέντρων των λιμανιών και θα υποστηρίξει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας προς την κατεύθυνση υλοποίησης της υπό διαμόρφωση διακρατικής αυτής συνεργασίας, με ταυτόχρονη προσπάθεια εξεύρεσης πόρων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η Επίτροπος υποστηρίζει την Ελληνική πρόταση για χρηματοδότηση σχεδίων ψηφιακών συστημάτων έργων υποδομών συνδυασμένων μεταφορών και έργων αστικών μεταφορών.

b93e25f48f94a1d6914a239d5dd97100
Hristo Alexiev

Επίσης, ο κ. Σπίρτζης είχε διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Μεταφορών της Βουλγαρίας κ. Hristo Alexiev.

Η συνάντηση των δύο υπουργών και των συνεργατών τους διεξήχθη σε φιλικό εποικοδομητικό κλίμα. Οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ευξείνου Πόντου – Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης κοινής χρηματοδότησης.

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του κάθετου οδικού άξονα σύνδεσης της Εγνατίας οδού με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο νομό Ροδόπης συζήτησαν τη δυνατότητα σύντομης υλοποίησης και του οδικού άξονα μέσω Ξάνθης. Με τα έργα αυτά παρέχεται η δυνατότητα καλύτερων προσβάσεων στους οδικούς μεταφορείς.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ