Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Όλα τα βλέμματα στη Ρώμη – Το «κοινωνικό κεκτημένο» στο επίκεντρο της Συνόδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της και οι ηγέτες της Ευρώπης συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
  • Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί έχοντας, λοιπόν, διατυπώσει το «ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις»

Αποφασισμένος να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» μια σειρά από ζητήματα, ανάμεσα σε αυτό και το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, ζήτησε στην ουσία να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

4d2cec3ab06e47294cefbe4477ed0fdd

Ανάλογο μήνυμα, με ακόμη πιο υψηλούς τόνους, έστειλε ο πρωθυπουργός από το πανεπιστήμιο της Ρώμης, σημειώνοντας ότι σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων των Θεσμών, στις Βρυξέλλες και ήδη προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.

Το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της και οι ηγέτες της Ευρώπης συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί έχοντας, λοιπόν, διατυπώσει το “ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο, ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις”, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Σύμμαχό σε αυτή την προσπάθεια βρήκε τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. 

Το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρώμη για την 60ή επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης: 

Παρασκευή 24 Μαρτίου

  • Πρωί Διαδοχικές συναντήσεις με κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες της ιταλικής Αριστεράς
  • 18:00 Ακρόαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Αποστολικό Μέγαρο του Βατικανού
  • 20:30 Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

fd2b0e7dd8a9b9bd6dfdfcf6312dcff3

Σάββατο 25 Μαρτίου

  • 09:00 Αφίξεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στο Campidoglio
  • 10:00 Έναρξη της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων
  • 11:20 Τελετή υπογραφής της Διακήρυξης της Ρώμης
  • 11:50 Οικογενειακή φωτογραφία
  • 13:00 Επίσημο γεύμα των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων παρατιθέμενο από Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale

* Σημείωση: Όλες οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Ιταλίας (-1 από ώρα Ελλάδας)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ