Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Κατρούγκαλος: Η αξιολόγηση θα είχε κλείσει αν το ΔΝΤ δεν είχε τόσο αρνητική στάση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Δεχθήκαμε μέτρα από το 2019 και μετά, παρ’ ότι διαφωνούμε, αλλά εξασφαλίσαμε τα αντίμετρα»
  • Το βέτο τη Διακήρυξη της Ρώμης αποτελεί μια ακραία λύση

«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί αν το ΔΝΤ δεν είχε τόσο αρνητική στάση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεχθήκαμε μέτρα από το 2019 και μετά, παρ’ ότι διαφωνούμε, αλλά εξασφαλίσαμε τα αντίμετρα», ανέφερε και υπογράμμισε πως το ΔΝΤ έπεισε τους Ευρωπαίους για την ανάγκη μέτρων, ενώ δεν χρειάζονται.

Ακόμη, για τον ασφαλιστικό νόμο τόνισε ότι «είμαστε περήφανοι γιατί έπρεπε να ρυθμίσουμε 40 χρόνια στρεβλώσεων και πετύχαμε να ισορροπήσουμε το σύστημα, χωρίς ελλείμματα, με ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη με την παροχή της εθνικής σύνταξης» και συμπλήρωσε ότι «οι συντάξεις είναι χαμηλές, αλλά αυτό μπορεί να πληρώσει η οικονομία».

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και του ασφαλιστικού συστήματος είναι η υψηλή ανεργία στη χώρα μας, η οποία μπορεί να μειωθεί μόνον όταν επανέλθουμε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι’ αυτό θα πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε πως ορισμένα από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης διαφέρουν από τον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και απέδωσε στους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη που επέβαλλαν τις απόψεις τους, ενώ σημείωσε πως «είχαμε υπερεκτιμήσει το βαθμό λειτουργίας της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα προβάλει βέτο στη Διακήρυξη της Ρώμης, σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί η προσθήκη για τα εργασιακά που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι στην επιστολή του πρωθυπουργού περιλαμβάνονται οι ελληνικές θέσεις και ό,τι το βέτο αποτελεί μια ακραία λύση, όταν δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ