Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Γκάμπριελ για Ντάισελμπλουμ: Οι πολιτικοί κάποιες φορές λένε βλακώδη πράγματα (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ευρώπη δεν είναι μόνον η Γερμανία, η Γερμανία είναι μία σταθερή χώρα η οποία έχει κάποια δύναμη και θέλει να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. 

Κυπριακό

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 15

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς, είπε πως η Ελλάδα «επιθυμεί όπως και όλες οι χώρες μία ειρηνική λύση που να είναι βιώσιμη και να βρίσκεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ξέρουμε όλοι μας ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής και απόρριψης κάθε σκέψης τρίτες χώρες να έχουν δικαιώματα επέμβασης στη Μεγαλόνησο. Είμαστε μία χώρα όπως και η Γερμανία, που πιστεύει στο Διεθνές Δίκαιο και στην καλή λειτουργία των διεθνών οργανισμών και ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με συναίνεση».

Ελλάδα και Ε.Ε.

Την ανάγκη μιας σταθερής ΕΕ που θα διασφαλίζει το μέλλον των νέων και την ευημερία όλων των λαών με εργαλεία ανάπτυξης και ασφάλειας τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ. Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη» και πως έχει λήξει οριστικά αυτή η συζήτηση διότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο δυνατή αν προχωρεί με ακρωτηριασμούς», επισημαίνοντας την ανάγκη να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις τόσο σε επίπεδο χωρών αλλά και σε επίπεδο ευρωζώνης.

Προσφυγικό 

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 23Αναφορικά με το προσφυγικό και τα θέματα που προκύπτουν με την Τουρκία ο κ. Γκάμπριελ είπε ότι αυτά είναι προβλήματα που αφορούν στο σύνολό της την ΕΕ.

«Aφορούν όλους μας. Ιδίως όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως και στην περίπτωση του προσφυγικού δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία. Θα πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε και να προσπαθήσουμε να κινηθούμε προς την ίδια κατεύθυνση».

Σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης όμως γύρω απ’ αυτό το θέμα, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα η οποία θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος.

Σχετικά όμως με τη Συνθήκη του Δουβλίνου ο Γερμανός ΥΠΕΞ, εξέφρασε την άποψη ότι «η προώθηση, ο επαναπατρισμός των προσφύγων θα είναι μία λύση».

«Έχετε πάρα πολύ κόσμο στα νησιά σας και η Γερμανία πραγματικά έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε και με οικονομικά μέσα της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ και θα καταβάλλουμε και ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 30

Αναφορικά με το αν μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα προσφύγων προς την Ελλάδα, αναφερόμενος στην Τουρκία ο κύριος Κοτζιάς είπε ότι ο ίδιος δεν φοβάται με τρόπο που να τον εκφοβίζει κάποιος, γιατί «αυτός που θέλει να σε εκφοβίσει μόλις το κάνει έχει πάψει να έχει οποιοδήποτε χαρτί στα χέρια του. Και νομίζω ότι κι άλλες πλευρές το σκέφτονται αυτό, δηλαδή ότι η χρήση εκφοβιστικών χαρτιών δεν είναι προς το συμφέρον τους», είπε.

Τουρκία και Ευρώπη

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Γκαμπριέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Τι θα συνέβαινε εάν κλείναμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πλέον απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την περίπτωση της Τουρκίας;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Η Τουρκία από γεωγραφικής απόψεως θα παραμείνει εκεί που είναι και δεν θα βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος στο παγκόσμιο χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 51

«Σίγουρα» επισήμανε «υπάρχουν πολλές φορές θέματα που πιέζουν σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, αλλά εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι ο δρόμος που βαδίζει δεν είναι σωστός και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε στην Ελλάδα «είμαστε ανοιχτοί και θέλουμε να ξαναβρεθούμε στο δρόμο της ευρωπαϊκής πορείας. Και η Τουρκία θα αποφασίσει αν θέλει να φύγει από αυτό το δρόμο, εμείς δεν θα τη βγάλουμε. Ούτε θα δώσουμε άλλοθι και σε κανένα στην Τουρκία ότι η Ευρώπη για κάποιο λόγο δεν επιθυμεί αυτή τη χώρα κοντά της».

Οι θυσίες του ελληνικού λαού

Ειδικότερα για την Ελλάδα ο κ. Γκάμπριελ, τόνισε πως «ο ελληνικός λαός εδώ και πολύ καιρό έχει σηκώσει στις πλάτες του μεγάλα βάρη», καθώς και το γεγονός ότι «οι πολιτικοί καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για να μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

25b2916b5c49db617f52fa5ea48efee7 362

Και προσέθεσε «αν αναλογιστούμε το τι ζήσατε εσείς εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμείς στην Γερμανία δεν έχουμε ζήσει τίποτε παρόμοιο», τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία σέβονται «ιδιαιτέρως αυτή την προσπάθεια».

«Δεν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη ζωντανή αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις και προοπτικές τους νέους ανθρώπους» τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μία γενιά, καθώς στην Ιταλία υπάρχει 40% ανεργία στους νέους και στην Ελλάδα περίπου το ίδιο.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος σχετικά με τις προκλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά: «Ονομάζομαι Γκαμπριέλ, το όνομά μου δεν είναι Ντάισελμπλουμ». Χαρακτήρισε ως «απίστευτη» τη διατύπωση και είπε ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν θα παρευρεθεί στη Ρώμη. «Υπάρχει βεβαίως πάντα η πιθανότητα και οι πολιτικοί να λένε κάποια βλακώδη πράγματα, αλλά κι αυτό είναι φυσιολογικό μερικές φορές» πρόσθεσε.

1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 13Αξιολόγηση 

Ως προς το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη και γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Απρίλη. «Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος, θέλουμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γιατί πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα ζήσουν σε ένα πιο επισφαλές περιβάλλον αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

(Πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ