Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Τσίπρας: Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη συντήρησης του Ιερού Ναού της Αναστάσεως (εικόνες)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Και σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός»
  • Για κορυφαία στιγμή συνεννόησης και συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
  • Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
  • Συνάντηση Τσίπρα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στέλνοντας μηνύματα ειρήνης και αγάπης, πραγματοποιήθηκε σήμερα με λαμπρότητα και συγκίνηση, στο ιερότερο για τους χριστιανούς προσκύνημα, στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα, η τελετή παράδοσης του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

6704491023368de3360056030b9f693e

Πρόκειται για ένα έργο που μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα μετά τη συνεργασία των τριών θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν την ευθύνη να φυλάσσουν τον Πανάγιο Τάφο, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, του Τάγματος των Φραγκισκανών Μοναχών και του Αρμένικου Πατριαρχείου.

cdbebd66c3981a9f748f61b8a341cc47

Αυτό το ιστορικό έργο, όπως έγινε μάλιστα γνωστό διά στόματος του πρωθυπουργού από το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, θα έχει και συνέχεια: Όπως είπε ο κ Τσίπρας, «έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη της συνολικής συντήρησης του Ιερού Ναού της Αναστάσεως. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία, να δηλώσω ότι και σε αυτή την προσπάθεια η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να βρίσκεται αρωγός».

95e37072356658fceb0e2685e3aa3136

Για κορυφαία στιγμή συνεννόησης και συνύπαρξης τριών χριστιανικών κοινοτήτων, που δίνει όμως, ένα ευρύτερο μήνυμα συνύπαρξης και συνεννόησης σε μια πολύπαθη περιοχή όπως η περιοχή των Αγίων Τόπων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. Εξήρε εξάλλου «τόσο την ιστορική παρουσία του ορθόδοξου Ελληνισμού σε αυτήν την πολύπαθη γη με φάρο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όσο όμως και τον σύγχρονο διπλωματικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση αυτών των πανανθρώπινων αξιών, στην προώθηση της ειρήνης, του διαθρησκευτικού διαλόγου, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την παγκόσμια εμβέλεια – και αυτό θέλω να το τονίσω – που έχουν σήμερα, τόσο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας όσο όμως και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας».

ef79742eaf18c6a292bdeebf7e927900

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εξάλλου στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), «που υπό την επιστημονική εποπτεία της κυρίας Μοροπούλου, επιτέλεσε έργο αληθινά ιστορικό».

«Όταν το όραμα και η βούληση συμπαρατάσσονται με την πίστη και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων, και δη της επιστημονικής κοινότητας από τη μία πλευρά και της ορθόδοξης πίστης από την άλλη, του Πατριαρχείου, έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα: όπως αυτό που όλοι θαυμάσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας «ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος, και ως πρωθυπουργός αλλά και ως απόφοιτος του ΕΜΠ», που ήταν σήμερα «παρών» σε μια ιστορικής σημασίας τελετή.

74fed1ef4fc41f6d8b4d7b6a04b75f14

Ημέρα σημαντική για όλο το χριστιανικό κόσμο

Από νωρίς το πρωί, τα μέτρα ασφαλείας στα Ιεροσόλυμα ήταν αυστηρά, ενώ στην πόλη βρίσκονταν για την κάλυψη του γεγονότος, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

9f1a1c14e223ad30a07f553e575fafa5

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, μετέβησαν περπατώντας από το Πατριαρχείο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, όπου ο χαρμόσυνος ήχος από τις καμπάνες πλημμύριζε την περιοχή. Μπροστά στον Πανάγιο Τάφο, έγινε μέσα σε κατάνυξη η τελετή παράδοσης του έργου, με ομιλίες που διαδοχικά υπογράμμιζαν όλες το μήνυμα της συνεργασίας: του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, του Φραγκισκανού Κουστωδού των Αγίων Τόπων, του Αρμένιου Πατριάρχη και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα του Καρδιναλίου, αρμόδιου για της Ανατολικές Εκκλησίες και του Καθολικού όλων των Αρμενίων. Παρόντες στην τελετή στον Πανάγιο Τάφο, ήταν επίσης εκπρόσωποι από την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αρμενία.

e0d99e89c887fa0ea1af1c4604e43437

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ως αρμόδιος για τη θρησκευτική διπλωματία και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ενώ από την Αθήνα μετέβησαν επίσης η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

e7e84bc5954ae66c97d184d5662663d8

Συνάντηση Τσίπρα – Θεόφιλου – Βαρθολομαίου

Πριν από την έναρξη της τελετής στον Πανάγιο Τάφο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με τον Πατριάρχη Θεόφιλο – με τον οποίο αντάλλαξε δώρα- και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος κατά την ομιλία του στον Πανάγιο Τάφο, ευχήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσφατη ονομαστική του εορτή, καθώς και «ενίσχυση και καρτέρηση για να οδηγήσει τους Έλληνες σε καλούς λιμένες, σε λιμένες ευημερίας».

7b6f9682aac99c582d725c46895d05cf

«Είδαμε τη συνέχεια του Τάφου του Χριστού από την Κωνσταντίνεια περίοδο έως την περίοδο του Κομνηνού»

Μετά το τέλος της τελετής στον Πανάγιο Τάφο, έγινε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναλυτική παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, από την καθηγήτρια, Τόνια Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που το υλοποίησε.

9ac41367f9445eed02bcf14737e0243a

Η εμπειρία και οι προκλήσεις του έργου ήταν μοναδικές, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μοροπούλου, μιλώντας για τη σημαντική ανακάλυψη που υπήρξε κατά τις εργασίες: «Αυτό που έχει σημασία, είναι να γνωρίζει ο κόσμος ότι ανοίγοντας τις ιστορικές τοιχοποιίες αλλά και τον Τάφο του Χριστού, είδαμε τη συνέχειά του από την Κωνστανίνεια, στη Βυζαντινή, στη Σταυροφοριακή, στην Αναγεννησιακή αλλά και στην περίοδο του Κομνηνού. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα μετά τις αρχαιομετρικές μετρήσεις ότι η πρώτη πλάκα, η γκρίζα, πάνω στον Τάφο του Χριστού είναι Κωνσταντίνεια, ενώ η άσπρη μαρμάρινη πλάκα από πάνω, είναι της ύστερης σταυροφοριακής περιόδου». Σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου, το κόστος του έργου ανέρχεται στα 3,7 εκ. ευρώ, ενώ η ίδια απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στους δωρητές.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει, αναγόρευσε τον Ιβάν Σαββίδη σε πρέσβη του Πατριαρχείου στις ανατολικές χώρες, ενώ παρασημοφορήθηκε μεταξύ άλλων ο Ευτύχης Βασιλάκης της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ