Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Σύσταση σώματος δικαστικής αστυνομίας, προανήγγειλε ο Κοντονής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δεν εξετάζεται η αύξηση του ωραρίου των Δικαστηρίων
  • Προχωρά η ρύθμιση για την προστασία των στελεχών που θα αναλάβουν την εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων
  • Δημιουργία δύο ακόμα πρωτοδικείων στην Αττική για να λήξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες ετών

Για τα προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης και για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.
Συγκεκριμένα, ο υ2cf2dc0ec965486709f05c1d5733633dπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» τόνισε ότι:  «Σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση των φυλακών για την αποφυλάκιση κρατουμένων με μικρές ποινές δεν τίθεται θέμα, καθώς υπάρχουν προβλέψεις από τον ισχύοντα νόμο, ωστόσο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις κρατουμένων θα ανακοινωθεί εντός Μαρτίου εάν θα ενεργοποιηθεί και για την επόμενη χρονιά η υπό όρους απόλυση».

Το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής Δικαιοσύνης

Ακόμη, αναφερθείς στην καθυστέρηση της απονομής Δικαιοσύνης ο υπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάλληλη υποδομή, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Κιλκίς, όπου υπάρχει πρόβλημα στέγασης των δικαστηρίων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση των αποφάσεων.

Ειδικά για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης σημείωσε ότι θα υλοποιηθεί ρύθμιση του 1993 που αφορά τη δικαστική αστυνομία. «Με τη σύσταση αυτού του Σώματος, οι δικαστές θα αποκτήσουν ένα αξιόπιστο βοηθητικό προσωπικό στη δημιουργία των αποφάσεων με στόχο την επιτάχυνση» τόνισε.

f55a1e14fd15a264b45b05545f470d11

Σε ερώτηση αν εξετάζεται η αύξηση του ωραρίου των δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απάντησε: «Δεν εξετάζουμε, προς το παρόν, αύξηση του ωραρίου. Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, πρέπει να γίνει συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς και με την ένωση εισαγγελέων, ωστόσο η επέκταση ωραρίου δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Προέχει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να μη διαχειριζόμαστε τις δικαστικές υποθέσεις με τα εργαλεία της δεκαετίας του ΄60».

Η εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Επιπλόεν, για τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διευκρίνισε πως προχωρά η ρύθμιση για την προστασία των στελεχών που θα αναλάβουν την εκκαθάριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, με παράλληλο έλεγχο των στελεχών αυτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση.

Για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών ο κ. Κοντονής σημείωσε πως ήδη υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο προστασίας. Πάντως, για τα δάνεια που καθίστανται μη εξυπηρετούμενα υπογράμμισε: «Τα “κόκκινα” δάνεια έχουν γίνει μόνιμη πληγή στο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση να τα λύσει με ανακεφαλαιοποιήσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να υπάρξει μια εκκαθάριση αυτής της εικόνας στο τραπεζικό σύστημα».

Δύο νέα πρωτοδικεία στην Αττική

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότ90ee8243cb6af0e3c65f2a8df6d5c6e6ι τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιηθεί νόμος του 1981 για τη δημιουργία δύο ακόμα πρωτοδικείων στην Αττική για να λήξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες ετών. «Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσουμε με την Περιφέρεια και τους δημάρχους, όπου θα συσταθούν τα πρωτοδικεία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες» υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Κοντονής απάντησε: «Θέλω να μείνω στη γενική εικόνα. Η εκκρεμότητα στην αξιολόγηση δεν βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης, η οποία υλοποιεί τη συμφωνία, βρίσκεται στο ότι από την άλλη πλευρά ζητούνται με αυθαίρετο τρόπο νέα μέτρα με βάση προβλέψεις του ΔΝΤ, που και στο παρελθόν ήταν εκτός πραγματικότητας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ