Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Σταθάκης: Πρόθεσή μας να κλείσουμε όλα τα θέματα στο επόμενο Eurogroup

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δεν υπάρχει οικονομικό μέτρο που να μην έχει ισχυρή πολιτική διάσταση
  • Η Ντέλια Βελκουσλέσκου, ανταποκρίνεται στον ρόλο της
  • Τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας-πακέτο
  • Έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός με τον οποίο προωθείται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη πως «το στίγμα της τελευταίας απόφασης του Eurogroup ήταν τα μέτρα να αποτελέσουν ένα ουδέτερο δημοσιονομικό πακέτο», εάν τα μέτρα «είναι και “κοινωνικά ουδέτερα“, θα περάσουν από τη Βουλή».

Προσέθεσε δε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο όλων των θεμάτων μαζί, στο επόμενο Eurogroup, και τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας-πακέτο.

Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς αν οι δανειστές «έχουν βάλει “απέναντιτην κυβέρνηση, ώστε στην επόμενη αξιολόγηση να πέσει “σαν ώριμο φρούτο”», απάντησε πως δεν υπάρχει οικονομικό μέτρο που να μην έχει ισχυρή πολιτική διάσταση, υπογράμμισε την ισχυρή μέριμνα της κυβέρνησης για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και επισήμανε ότι οι εισηγήσεις ορισμένων θεσμών είναι πάγιες.

Ταυτόχρονα, είπε ότι μπορεί ορισμένα στοιχεία (της τακτικής των θεσμών) να ερμηνευθούν ως επιδίωξη πλήγματος στην κυβέρνηση, «αλλά θεωρώ ότι δεν είναι αυτό το πρωταρχικό στοιχείο στη σημερινή συγκυρία».

83007ab0b22d51bc6cfa53fc21787257Ερωτηθείς για την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέλια Βελκουσλέσκου, ανέφερε ότι ανταποκρίνεται στον ρόλο της καθώς εκπροσωπεί έναν οργανισμό με συγκεκριμένες απόψεις για το ελληνικό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ είπε ότι με τη λύση που προωθείται η επιχείρηση εντάσσεται στην παρούσα συμφωνία στο σκέλος του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και της επίτευξης του στόχου μείωσης του μεριδίου της στην λιανική πώληση στο 50% έως το 2020.

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός με τον οποίο προωθείται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και πως συζητήθηκαν και άλλα σχέδια που προωθεί η ίδια η επιχείρηση, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας «υπάρχει συμφωνία ότι θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα της αρχικής συμφωνίας για την παραχώρηση μονάδων». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να παραχωρηθούν μονάδες.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του σενάριο για

4fd63826f704df4162f6d40b5f5d1645

πέρασμα μονάδων της ΔΕΗ σε γερμανικά χέρια και επισήμανε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε το σενάριο της “μικρής ΔΕΗ”, που ήταν το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε νομοθετήσει προβλέποντας την παραχώρηση του 30% της δυναμικότητας της εταιρείας κα την πώληση του 17% των μετοχών της.

«Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ το 2020 δεν θα έχει μερίδιο πάνω από 50%, άρα δεν χρειάζεται να πουλήσει μονάδες. Το θέμα του 17% είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσει στο μέλλον το ΤΑΙΠΕΔ και το υπερταμείο. Όμως η αξία της ΔΕΗ σήμερα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα εμείς θεωρούμε ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει ισχυρή παρουσία στην εταιρεία», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα για τον ΔΕΣΦΑ είπε ότι περιλαμβάνει επαναπροκήρυξη και πλήρη διενέργεια του διαγωνισμού, που θα χρειαστεί περίπου 12 μήνες μαζί με τις εγκρίσεις από την ΕΕ.

Ο υπουργός Ενέργειας διαφώνησε με την άποψη περί λάθους με το εφάπαξ του στελέχους του ΔΕΣΦΑ, επισημαίνοντας ότι ο Σ. Νίκας, εργαζόμενος για περισσότερο από 30 χρόνια στον ΔΕΣΦΑ, μετά τον διορισμό του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, πήρε ακόμα έναν βαθμό, βάσει του καταστατικού του ΔΕΣΦΑ, ενώ όταν συνταξιοδοτήθηκε, βάσει του νόμου έλαβε επιπλέον εφάπαξ περί τα 27.000 ευρώ (μεικτά). «Για τη θέση που κατέλαβε δεν πήρε καμία επιπλέον αμοιβή, πέραν αυτής που προβλεπόταν για τον ίδιο ως εργαζόμενο της εταιρείας, σήμερα πλέον συνταξιούχου, εντός δηλαδή του πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ